zaterdag 15 maart 2008

VARA-documentaire over Boudewijn Büch graaft in de fabulaties van een überbibliofiel

Dichter, schrijver, eilandengek, verzamelaar, reiziger, bibliofiel, performer, televisiemaker en Goetheaan: Boudewijn Büch (1948-2002) was het allemaal én in excessieve, ongetemperde mate. Bijna zes jaar na zijn dood is er nog steeds veel te doen over de esbattementen van Büch, die van zijn eigen leven een mystificatie wist te maken. Zijn bekendheid kende bij het grote publiek een hoge vlucht door de VARA-programma's die hem in alle uithoeken van de wereld brachten én door zijn optredens als überbibliofiel met de witte handschoentjes. Na zijn dood bleek hoezeer hij met de feiten van zijn leven aan de haal was gegaan. Komende woensdag pakt de VARA op Nederland 2 (22 uur 55) uit met een documentair portret van Coen Verbraak over Boudewijn Büch: De dichter, de dood en het demasqué. Het wordt aangekondigd als "een fascinerend portret van een veelkantige, getalenteerde man, die klaarblijkelijk aan de werkelijkheid alleen niet genoeg had." De documentaire verkreeg de medewerking van diverse vrienden en familieleden van Boudewijn Büch onder wie Adriaan van Dis, Gerrit Komrij, Maarten ’t Hart, zijn vrienden Peter van Zonneveld en Jacques van Alphen, zijn vriendinnen Bernadette Gallis en Loan Son (met wie hij elk een langdurige relatie had), zijn broer Patrick Buch, Büchs cameraman Thomas Kist en zijn geluidsman David Carmiggelt, Büchkenner en verzamelaar Louis Schouten en Büchbewonderaar en verzamelaar Diederik van Vleuten. Zo zegt Van Dis onder meer in de documentaire: "Ik weet niet of Boudewijn een groot schrijver was. Ik denk dat er misschien wel een paar gedichten van hem zullen blijven hangen. Maar hij is er wel in geslaagd om van zijn leven een kunstwerk te maken.[...] "
Documentairemaker Coen Verbraak (1965) is werkzaam als journalist voor de Volkskrant en Vrij Nederland en maakt sinds 1997 televisiedocumentaires voor de KRO, NPS en VARA. In het Radio 1-programma Kunststof kwam Coen Verbraak aan het woord over de documentaire.
Online is er heel wat te vinden over Büch, vaak in idealiserende zin. Er is de website Büchmania.nl en het steeds verder uitgebouwde virtuele Boudewijn Büch Museum, evenals de site De Wereld van Boudewijn Büch, die nog zelden wordt bijgewerkt. Voortreffelijk achtergrondmateriaal biedt voorts ook het Schrijversdossier van de Koninklijke Bibliotheek. Een liefhebber-verzamelaar maakte ook een overzicht van alle programma's uit De wereld van Boudewijn Büch. HUMO had in 1994 een gesprek met Büch over de zeven hoofdzonden. Daarin zegt hij: "Ik ben ervan overtuigd dat ik op een heel lullige manier aan mijn einde zal komen: waarschijnlijk zal een of andere puber me met zijn bromfiets overhoop rijden en kom ik keihard met mijn hoofd tegen de stoeprand terecht." Zoals we weten is het heel anders gelopen. Bekijk ten slotte hier ook het programma Herinneringen aan Boudewijn Büch.
In boekvorm verscheen sinds de dood van Boudewijn Büch al een en ander, waarbij Harry G.M. Prick Een andere Boudewijn Büch en Rudie Kagie, Verslag van een mystificatie (2004) toch wel tot de opvallendste publicaties behoren. [foto het Amsterdamse boekenpaleis van Büch, afbeelding uit de Sotheby's catalogus Treasures of a World Traveller - Boudewijn Büch op 28 augustus 1998 's ochtends vroeg op Rügen. Met een kroontje van papier viert hij de 239ste verjaardag van Goethe]

Labels: , ,

1 Comments:

Blogger De directeur said...

Even ongebreideld en ongegeneerd reclame maken voor Artistiek Bureau.

Mijn trouwe medewerker De stofjas heeft enkele kiekjes van BB onder de scanner gelegd. In de loop van deze week zullen meer onbekende maar wel zo leuke en rare foto's volgen.

Altijd al willen weten wat Boudewijn op tafel had staan bij zijn kerstdiner in 1974? Klik.

woensdag, maart 19, 2008 1:05:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home