donderdag 27 maart 2008

Britten omzeilen het lezen van klassiekers via filmbewerkingen

Een op de tien Britten geeft toe dat ze het schoolsysteem voor het lapje houden en liever een filmversie bekijken van een klassieke roman dan de originele tekst te lezen, zo leert een onderzoek van YouGov naar het leesgedrag bij 2.000 Britten. Vooral Baz Luhrmanns filmversie van Romeo and Juliet en de BBC-serie Pride and Prejudice vinden nogal wat Britse scholieren erg handig om toch maar het origineel van Shakespeare en Jane Austen niet te hoeven verstouwen, zo meldt The Guardian.
Vooral Londenaars bleken er een handje van weg te hebben, aldus het onderzoek, dat besteld werd door de academische boekhandel Blackwell. Tweederde van de Britten zijn verder onbekend met het feit dat films zoals Ten Things I Hate About You en Clueless adaptaties zijn van respectievelijk The Taming of the Shrew van Shakespeare en Jane Austens Emma. Grappig is wel de vaststelling dat 54 procent van de ondervraagde Britten - ondanks het feit dat een derde van de volwassenen toegeeft nooit een klassieker te lezen - van oordeel zijn dat de 'bingedrinking' cultuur een terugkeer is naar het Engeland van Charles Dickens. 47 procent stelt dat nogal wat jonge mensen lijden aan het Peter Pansyndroom én "weigeren om op te groeien", zoals in JM Barries klassieker en 30 % dat het najagen van een rijke man een echo is uit de romans van Jane Austen.
Phil Jamieson, hoofd marketing bij Blackwell, voegt er in een nogal obligate conclusie aan toe dat "klassieke boeken tijdloos" zijn. "Hedendaagse thema's als liefde, seks, moord, mysterie en high-octane drama vind je terug in alle grote romans, de reden waarom zij in filmbewerkingen nog steeds de massa aanspreken en parallellen hebben met ons dagelijks leven."
Uiteindelijk bleek Pride and Prejudice de voorkeursroman van 16 procent van de vrouwelijke ondervraagden, 9 procent van de mannen noemde Mary Shelley's Frankenstein als hun mustread. [Pride and Prejudice-filmposter met Keira Knightley, regie Joe Wright]

Labels: , ,

1 Comments:

Anonymous Eveline said...

Jammer dat u geen plaatje plaatst van de BBC-serie waar over gesproken wordt, want die is veel mooier dan deze recente film!

donderdag, maart 27, 2008 10:19:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home