vrijdag 14 maart 2008

Succesauteur en Alzheimerpatiënt Terry Pratchett schenkt 1 miljoen dollar aan onderzoek naar de ziekte

De succesrijke 59-jarige Britse fantasy- en scienfictionschrijver Terry Pratchett, bij wie onlangs op vroege leeftijd de ziekte van Alzheimer is vastgesteld, heeft aangekondigd dat hij één miljoen dollar schenkt om het onderzoek naar de ziekte een duw in de rug te geven, zo melden onder meer The Times en BBC News. Pratchett, die over de gehele wereld zowat 55 miljoen exemplaren van zijn boeken wist te slijten, is van oordeel dat de fondsen in de strijd tegen Alzheimer bepaald ontoereikend zijn in vergelijking met het geld dat naar andere ziekten gaat.
Pratchett sprak er tijdens een conferentie in Bristol over dat de financiering van de strijd tegen kanker profiteert van de "glamour van de heroïek", omdat de strijd tegen de ziekte vaak in termen van "oorlog en slagveld" wordt gekarakteriseerd, terwijl het bij Alzheimer voor de buitenwereld schijnbaar slechts om "schermutselingen" gaat. "Grotendeels kleine, ongeziene tragedies", aldus Pratchett, die vermoedt dat een behandeling tijdens zijn leven er niet meer in zit. Hij beijvert zich fel voor meer middelen voor het onderzoek en is daartoe bereid to “kick a politician in the teeth", zo verklaarde hij.
In december 2007 werd bij Pratchett een vreemde variant van Alzheimer gediagnosticeerd. Nadat hij het nieuws op zijn website plaatste, ontving de auteur zowat 60.000 steunbetuigingen. De effecten van de ziekte laten zich nog maar in beperkte mate voelen. Pratchett werkt gestaag verder, zij het trager, zo erkent hij, maar zijn productiviteit is (voorlopig) onverminderd. "Ik heb zopas een roman naar mijn uitgever gestuurd, en ik hoop dat het niet mijn laatste is", aldus Pratchett. Typen blijkt evenwel moeilijker te gaan en hij heeft ook verzaakt aan het rijden met een auto. Maar Pratchett vecht al schrijvend tegen zijn ziekte: "I want to go on writing. You can’t write books when you are dead, unless your name is L. Ron Hubbard.” Pratchett is vooral bekend vanwege de Discworld-verhalen. Zie ook de berichtgeving in The Guardian.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home