zaterdag 8 maart 2008

Britse dichter des vaderlands trakteert oudste loopgravenveteraan op eerbetoon

De Britse poet laureate, zeg maar de dichter des vaderlands, Andrew Motion heeft een gedicht geschreven ter ere van de oudste nog levende veteraan die in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog heeft gevochten, zo meldt BBC News. De 109 jaar oude Harry Patch werd door Motion verrast met het gedicht na een vraag van het BBC-programma Inside Out West. Het stuk werd geïntroduceerd door de Prins Charles van Wales, die Patch prees voor zijn "courage, long-sufferingness and tenacity of his generation".
Het gedicht bestaat uit vijf gedeelten, die corresponderen met de diverse stadia van het leven van Patch, gaande van de loopgraven van het westelijk front tot zijn verblijf in een bejaardentehuis in Wells, waar hij nu zijn dagen doorbrengt. Loodgieter Patch vocht onder meer in de slag bij Passchendaele. Zijn soldatenloopbaan eindigde nadat hij verwond raakte door een Duitse schrapnel.
Patch is de tweede oudste Britse overlevende soldaat van de Eerste Wereldoorlog. De oudste is de 111-jarige Henry Allingham die vocht in de slag bij Jutland, maar Patch is wel nog de enige Brit die de loopgraven kan navertellen. De kranige ouderling toonde zich zeer verguld met het eerbetoon van Motion: "It's a great honour to have a poem written for me by you. That's all I can say."

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home