donderdag 27 maart 2008

James Bondauteur Ian Fleming vroeg aan zijn typiste om zijn stijl en plot 'op te poetsen'

De Britse auteur Ian Fleming (1908-1964), schrijver van de beroemde James Bondverhalen, bleek een nauwe band te hebben met zijn typiste Jean Frampton én een blind vertrouwen in haar eindredactiecapaciteiten. Ze mocht zelfs meedenken over de plot. Dat blijkt uit brieven die komende maand op een veiling worden aangeboden, zo meldt BBC News. In één van de brieven (31 maart 1960) verzoekt Fleming haar om haar "scherpe geest" aan te wenden om zijn roman Thunderball uit 1961 "op te schonen", waar hij niet bepaald tevreden over was: "Alles waar jouw snelle oog op valt...is van harte welkom", zo schrijft Fleming. Dit jaar staat in Groot-Brittannië in het teken van de viering van de honderdste verjaardag van Fleming op 28 mei, met een heleboel herdenkingen en evenementen.
Volgens Amy Brenan van het veilinghuis Duke in Dorchester, waar de brieven op 10 april onder de hamer gaan, "kun je Jean Frampton beschouwen als Ian Flemings Miss Moneypenny." [de secretaresse van M, het hoofd van de geheime inlichtingendienst, in Bonds boeken] De verzameling brieven zou tussen de 2.300 en 2.500 euro kunnen opleveren.
De aangeboden bundel bevat ook brieven tussen Jean Frampton zelf en zijn secretaresses Una Trueblood en Beryl Griffie-Williams. Frampton was onder de arm genomen om de manuscripten van Flemings boeken uit te typen, maar kreeg naderhand ook vragen of ze naar de plot en de stijl wilde kijken. "Jouw regelmatige op- en aanmerkingen op mijn werk hebben mij enorm geholpen'', zo erkent Fleming in zijn brieven. Het bijzondere is ook dat Frampton, die in Christchurch woonde, Fleming zelf nooit heeft ontmoet. Zeker is dat hun epistolaire verstandhouding groot was en dat ze samenwerkten tot aan de verschijning van Bondthrillers You Only Live Twice en The Man With The Golden Gun. "De collectie brieven is daarom zo bijzonder omdat ze tot in detail laat zien hoe de boeken van Fleming in de vroege jaren zestig tot stand kwamen'', aldus Brenan. Zie ook het bericht op The Telegraph , de Daily Mail en het Spanningsblog.

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home