zondag 2 maart 2008

Biografie van cultschrijver Bob den Uyl is nakend

De Nederlandse schrijver Bob den Uyl (1930-1992) was de producent van licht schlemielige, soms droef getoonzette maar tegelijk ook droogkomische, ontsporende (reis)verhalen. De laatste jaren beleeft hij dankzij een aantal heruitgaven van zijn verhalen bij Thomas Rap een revival. Nu krijgt de cultschrijver eindelijk een biografie, waarvoor Nico Keuning zich enige jaren in leven en werk van den Uyl heeft ondergedompeld. In Een zeker onbehagen, te verschijnen bij Thomas Rap, laat "Nico Keuning het ware gezicht [zien] van de man die schuilging achter het masker van ironie en zelfspot." Uiteraard komt het leven van Rotterdammer den Uyl aan bod "tegen het decor van de Tweede Wereldoorlog, als kantoorklerk na de bevrijding, als jazztrompettist in de jaren vijftig, als kettingroker, drinker en reiziger."
Komende woensdag, 5 maart, gaat in De Balie in Amsterdam, in organisatie van SLAA, een avond door over de den Uylbiografie, die op het punt van verschijnen staat. Nico Keuning vertelt over de totstandkoming van de biografie, waarna de film van Theo Uittenbogaard uit 1979 over den Uyl wordt vertoond. Een reis van Bob den Uyl en Theo Uittenbogaard, op zoek naar literatuur. Aan de Rand van Nederland. De voormalige hoofdredacteur van Hollands Diep (1975-1977) Max van Rooy komt praten over de onorthodoxe verslaggevingswerkzaamheden van den Uyl. Voorts lichten Rascha Peper en Jan Donkers hun herinneringen toe aan den Uyl. Ook L.H. Wiener is erbij: hij "brengt een collegiaal saluut aan de schrijver, waarbij ‘de strijd die menig kunstenaar met het Koningswater moet voeren’ betrokken wordt." Keuning leest ter afronding van de avond een kort verhaal voor van Den Uyl over muziek. De avond wordt gepresenteerd door Marga Deutekom (uitgever bij Thomas Rap).
De neerlandicus Keuning publiceerde in 2003 ook al de niet al te gunstig onthaalde biografie van Jan Arends, Angst voor de winter (De Bezige Bij) en in 2000 de biografie van Max de Jong, Altijd dat tinnef om je heen (Bas Lubberhuizen). Zie ook ons eerder bericht over de onlangs gepubliceerde, voordien onbekende oorlogsnovelle Het graf van Bach van den Uyl.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home