zaterdag 8 maart 2008

Bayerische Staatsbibliothek viert zijn 450-jarig bestaan

De tweede grootste bibliotheek van Duitsland, de Bayerische Staatsbibliothek (BSB) in München, viert haar 450ste verjaardag met een speciale website en een uitgebreid feestprogramma, zoals het hoort voor een instelling van dergelijke envergure. In de collectie van de BSB zitten, naast meer dan 9 miljoen boeken, onder meer de meeste en belangrijkste incunabelen ter wereld, waaronder een Gutenbergbijbel, unieke manuscripten zoals dat van het Nibelungenlied en Carmina Burana, duizenden partituren van onder meer Orlandus Lassus en Richard Strauss... In de tijdschriftenleeszaal kunnen 40.000 lopende titels worden geraadpleegd, na de British Library het grootste aantal van Europa. De bibliotheek krijgt jaarlijks 1 miljoen bezoekers over de vloer (zie ook hier voor ander indrukwekkend cijfermateriaal.)
De bibliotheek werd in 1558 opgericht door de Beierse hertog Albrecht V en werd aanzienlijk uitgebreid in 1571 met de aankoop van de privébibliotheek van Johann Jakob Fugger. Al sinds 1663 moeten van elke titel die in Beieren wordt gepubliceerd, twee exemplaren in de BSB worden gedeponeerd (ter vergelijking: het wettelijk depot werd in België ingevoerd in 1966).
In de jubilerende bibliotheek ging vandaag de tentoonstelling Kulturkosmos der Renaissance open, waarin diverse schitterende stukken van onschatbare waarde een prominente plaats krijgen. Op het programma verder ook concerten, lezingen, colloquia en rondleidingen. Zie de berichtgeving en de foto’s op de Bayerischen Rundfunk.
In maart 2007 ging de BSB samenwerken met Google Book Search, en werd daarmee de grootste niet-Engelstalige bibliotheek om met de boekenzoekdienst in zee te gaan, zie dit bericht. Meer dan 1 miljoen boeken kunnen nu al via Google worden doorzocht én gelezen (bijdrage Hans Cottyn)

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home