vrijdag 15 februari 2008

Visum van bedreigde Taslima Nasreen met zes maanden verlengd

De Indiase autoriteiten hebben dan toch het visum verlengd van Taslima Nasreen, de schrijfster uit Bangladesh, die na bedreigingen ondergedoken leeft in de Indiase hoofdstad New Delhi, zo meldt AFP/TV5. Ze kreeg een verlenging voor zes maanden. Eerder was ongerustheid ontstaan over het lot van Nasreen én de vraag of de schrijfster wel in het land kon blijven. Een aantal Indiase publieke figuren zoals Arundhati Roy sprongen voor haar in de bres (zie ons eerder bericht).
De autoriteiten hebben er op aangedrongen dat de schrijfster niets onderneemt dat "de gevoelens kan kwetsen" van de religieuze gemeenschappen in India, waarmee verwezen werd naar de 140 miljoen moslims in India. "Het is passend voor diegenen die als gast in India verblijven om rekening te houden met de Indiase tradities", zo schreef het Indiase Ministerie van Buitenlandse Zaken in een communiqué.
Nasreens open standpunten over de islam én vrouwenrechten wekken sinds geruime tijd hevige weerstand op bij de moslimgemeenschap in haar thuisland Bangladesh én in India. Het leverde haar al talrijke (doods)bedreigingen op. Na uit de hand gelopen betogingen in Hyderabad en Calcutta eind 2007 moest Nasreen onderduiken. Momenteel staat ze onder politiebescherming en verblijft ze op een geheim gehouden plaats in New Delhi.

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home