donderdag 21 februari 2008

PEN Vlaanderen in de bres voor Ayaan Hirsi Ali

De schrijversvereniging PEN Vlaanderen, tak van de gelijknamige wereldwijde auteursvereniging, neemt het in een open brief, die vandaag onder meer in De Morgen verscheen, op voor de Nederlandse publiciste Ayaan Hirsi Ali. De brief is ondertekend door Geert van Istendael, Monika Van Paemel en Ingrid van der Veken. Onder de titel 'Elk gesmoord woord is er één te veel' houden ze een pleidooi voor een Europees Fonds voor wie voor zijn mening wordt bedreigd: "Moet er een prijs staan op het hoofd van Ayaan Hirsi Ali? Mag zij met de dood worden bedreigd omdat haar mening indruist tegen andere meningen? Dient zij uit voorzorg haar woorden in te slikken, haar levenswijze te veranderen, onder te duiken? PEN Vlaanderen vindt van niet." De vereniging stelt dat "de jongste tijd de vechtlust voor dat vrije woord aanzienlijk bekoeld is" en "de ruimte voor tegenstrijdige of enigszins storende meningen aanzienlijk is verkleind": "Jaar na jaar wordt de lijst van bedreigde en vervolgden, gevangen genomen en vermoorde publicisten langer." Er wordt verwezen naar de aanslagen op de Russische Anna Politkovskaja en de Turkse journalist Hrant Dink. "Als we niet opletten, staat daar misschien straks ook de naam van Ayaan Hirsi Ali bij", zo waarschuwt PEN Vlaanderen. "Dat zij in de eerste plaats activiste en pas in de tweede plaats auteur is, doet er niet toe. [...] Zoals het er ook niet toe doet, dat niet iedereen binnen PEN haar standpunten deelt. [...] Nee, voor ons is elke doodsbedreiging om een mening onduldbaar. Elk gesmoord woord is er één te veel."

Labels: ,

1 Comments:

Blogger paul said...

Friese schrijvers zijn ook VOOR.
Na de Vlamingen nu de Hollanders nog …

http://willemschoorstra.web-log.nl/opium_foar_t_folk/2008/01/fjoe.html
Mei dit brief wolle wy, Fryske skriuwers, mei klam tsjin dit beslút protestearje.

Wy fine it beslút yn it foarste plak ûnakseptabel omdat it kabinet in Nederlânske steatsboarger, Ayaan Hirsi Ali, op dizze wize ûnnedich grut gefaar rinne lit. Ayaan Hirsi Ali is in frou mei in miening. Dy miening hat se troch de jierren hinne tige kenber makke. Dêr kin men it mei iens wêze of net; dat is de frijheid dy’t elkenien hat. Sa’t Hirsi Ali it rjocht hat om harsels te uterjen. Fanwegen har frijmoedige krityk op religieuze slettenens is hja al faak bedrige. Dat sokke drigementen ferskriklike gefolgen hawwe kinne, bewiist de dea fan skriuwer en filmer Theo van Gogh.

Mar wy fine it beslút ek ûnakseptabel omdat it gefal Ayaan Hirsi Ali op sa’n eksimplaryske wize it rjocht op frije mieningsutering fertsjintwurdiget, ien fan de kearnwearden fan in frije, demokratyske maatskippij. De oerheid fan in frije demokrasy hat de plicht om noed te stean fan de ferkundigers en ferdigeners fan it frije wurd: keunstners, opinymakkers; elkenien dy’t him yn de iepenbierens uteret. As it Nederlânske kabinet de befeiliging fan Hirsi Ali net mear bekostigje wol, jout it in ferkeard sinjaal ôf en ûndergraaft it de demokrasy.

Wy roppe it kabinet dan ek op om syn ferantwurding te nimmen en wer jild frij te meitsjen om Ayaan Hirsi Ali de beskerming te jaan dy’t se spitigernôch nedich hat.

standpunt.blogspot.com

dinsdag, februari 26, 2008 11:27:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home