zondag 10 februari 2008

Papierman(d) - aflevering 38

Als een duivel uit een doosje verschijnende rubriek met een flinke dosis literatuurlinks en opstapjes naar achtergrondbijdragen:
**De impressionante autobiografie Miracles of Life van anti-utopieschrijver J.G. Ballard (foto) is uit, The Guardian is bij de pinken met een recensie, net als The Scotsman en The Financial Times.
**In het tijdschrift Slate staat een zeer lezenswaardige bijdrage over The Impossible Art of Deciphering Manuscripts, naar aanleiding van een paar tekstgenetische lapsussen als gevolg van het moeilijk ontcijferbare handschrift van onder meer dichter Robert Frost in zijn notaboekjes.
**De Amerikaanse thrillerauteur James Patterson is de meest ontleende auteur in het Verenigd Koninkrijk met liefst 1,5 miljoen bibliotheekontleningen in 12 maanden, zie BBC News.
**Alweer een nieuwe Haruki Murakami-vertaling bij Atlas: Na de aardbeving, in De Volkskrant besproken door Michaël Zeeman.
**Californische conceptuele artiesten mochten zich uitleven op Salman Rushdie, met een hoogst ongewoon resultaat, zie The Times.
**De 'romantisch-mysterieuze' Amerikaanse schrijfster Phyllis Whitney is gestorven op 104-jarige leeftijd, zie VRT-nieuws.
**Een nieuwe volumineuze Encyclopedia Erotica, onder de loep genomen door de Times Literary Supplement.
**Dorian van der Brempt, directeur van De Buren, mengt zich in het stilaan wat uitdovende debat over Ludo Helsen & het verbod om Boons Fenomenale Feminatheek in het Antwerpse FotoMuseum te exposeren: "De Fenomenale Feminatheek is een intieme collectie die niet past in het Antwerpse FotoMuseum. Het zijn waarschijnlijk meer de verhoopte kijkcijfers dan de artistieke waarde die de beslissing hebben beïnvloed. In het Letterenhuis past een presentatie, en daar kan Leen Van Dyck ook het digitaliseren van deze collectie prentjes aankondigen, wat straks een perfecte distributie mogelijk maakt."
**Het valt Le Figaro Littéraire op dat nogal wat buitenlandse literatuurspecialisten zich ontpoppen tot kenners van de Franse literatuur: Ces étrangers fous de Balzac, Proust...
**In Frankrijk veroorzaakt het boven water gekomen oorlogsdagboek van de joodse studente Hélène Berr, omgekomen in de concentratiekampen, veel ophef én een rush op de boekhandel. Patrick Modiano leidde het boek in: zie bespreking in La Presse.
**De schoorvoetende hervormingen van de Prix Goncourtjury (zie ons eerder bericht) lokken commentaar uit, onder andere bij Le Nouvel Observateur, waar gewaagd wordt van een "revolution dans un verre d'eau."
**Les Années, het nieuwe boek van Annie Ernaux (foto links), in L'Express, een ongewone kroniek van de twintigste eeuw. Zie trouwens deze lange tv-opname bij Libération uit Apostrophes (1990) waarin Ernaux het over Sartre en De Beauvoir heeft.
**Pieter Steinz, chef Boeken NRC, sprak in de talkshow Lezen & cetera Live met Naema Tahir, Bas Haring en Charlotte Mutsaers, zie hier.
**Nog een interview met Arnon Grunberg, ditmaal in Nextbook naar aanleiding van de Engelse vertaling van De Joodse Messias, The Jewish Messiah.
**Jeroen Vullings recenseert in Vrij Nederland de nieuwe roman van Kees van Beijnum, Paradiso: "een razend spannende parabel" en is niet mals voor Snijpunt van Nelleke Noordervliet. Noordervliet praatte dit weekend over haar 'tien geboden' in Trouw: Boek na boek uit behoefte aan erkenning.
**De Rare Books & Manuscript Library van de University van Illinois is dichtgegaan omdat 15.000 boeken met schimmel zijn aangetast, zie de Chicago Sun Times. [foto J.G. Ballard, Paul Murphy]

Labels: , , , , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home