maandag 18 februari 2008

Nouveau romancoryfee Alain Robbe-Grillet (85) overleden

In de Franse stad Caen is schrijver en filmmaker Alain Robbe-Grillet op 85-jarige leeftijd overleden na hartproblemen, zo melden onder meer Le Monde, Le Figaro en Libération. Robbe-Grillet was de gangmaker en internationaal een van de bekendste namen van de nouveau roman, een structuralistische literatuurstroming die onder meer komaf maakte met karakterschets en lineair verhaal en waartoe ook Michel Butor, Nathalie Sarraute en Claude Simon worden gerekend. Volgens Le Monde werd Robbe-Grillets oeuvre veel meer geapprecieerd in het buitenland dan in zijn eigen Frankrijk.
Robbe-Grillet, van opleiding landbouwingenieur, debuteerde in 1953 met de roman Les Gommes, en werd met zijn volgende romans als Le voyeur (1955), La jalousie (1957) en Dans le labyrinthe (1959) snel een lieveling van invloedrijke critici als Roland Barthes en Maurice Blanchot. Hij schreef in 1963 het essay Pour un nouveau roman, waarin hij theoretiseerde over zijn literaire experimenten.
Een van de laatste literaire wapenfeiten van provocateur Robbe-Grillet was de roman Un roman sentimental uit 2007, waarvoor de uitgeverij een foedraal voorzag, uit schrik voor een mogelijke polemiek over het onverholen beschreven sadisme in het boek. Maar het bleek vooral een zelf aangeblazen stormpje in een glas water. Zie hierover dit eerder DPM-bericht.
Van 1980 tot 1988 leidde hij het Centre de sociologie de la littérature aan de Université Libre de Bruxelles. De in de Bretoense stad Brest geboren Robbe-Grillet werd in 2004 lid van de Académie française, waar hij echter als lastpak bekend stond en waarvan hij nooit de versierselen wou dragen. Hij was getrouwd met Cathérine Robbe-Grillet, die onder het pseudoniem Jean de Berg ook enkele erotische romans schreef.
Ook als filmmaker verwierf Robbe-Grillet naam. Zo schreef hij het script van L’Année dernière à Marienbad, in 1961 geregisseerd door Alain Resnais. In films zoals L'immortelle (1963) en Glissements progressifs du plaisir (1974) - met de prachtige Anicée Alvina - leefde hij zijn licht sadomasochistische voorkeuren uit. Hij was ook de auteur van Taxandria, de animatiefilm uit 1996 van de Belgische filmmaker Raoul Servais.
Van de als 'moeilijk' te boek staande auteur Robbe-Grillet verschenen in de jaren 1960 enkele vertalingen bij De Bezige Bij (Jaloezie, In het labyrinth). Deze titels zijn slechts nog antiquarisch te verkrijgen. In 1998 verscheen bij Uitgeverij IJzer wel nog de roman Djinn. De latere boeken vonden geen uitgever meer in de lage landen.
Zie ook de obit op La République des Lettres en bij BBC News. Bij INA kun je heel wat beeldmateriaal over Robbe-Grillet bekijken. En lees natuurlijk de mening van Pierre Assouline over Robbe-Grillet op zijn République des livres.

EXTRA: Alain Robbe-Grillet aan het woord over film en zijn afkeer van Amerikaanse komedies, Hitchcock en Truffaut én sneren naar Balzac en Zola

[HC/DL - foto linksboven Alain Robbe-Grillet als regisseur (midden) met rechts Anicée Alvina]
[voor de statistiekenfreaks: dit is het 1.500ste bericht op De Papieren Man]

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home