dinsdag 12 februari 2008

Arundhati Roy op de barricade voor ondergedoken Taslima Nasreen

In India hebben toonaangevende figuren uit de literaire, academische en juridische wereld een campagne ingezet om te voorkomen dat de schrijfster Taslima Nasreen het land wordt uitgewezen, zo schrijft The Guardian. De Booker Prizewinnares Arundhati Roy (foto) nam daarbij het voortouw met een open brief. Nasreen, de schrijfster uit Bangla Desh die ervan beschuldigd wordt de islam te hebben beledigd, leeft momenteel ondergedoken in India nadat ze er (doods)bedreigingen ontving (zie ons eerder bericht).
Ondanks het feit dat ministers de verzekering hebben gegeven dat Nasreens asiel in India zal worden verlengd, hebben officiële instanties haar visa, dat eind deze week komt te vervallen, nog niet officieel in orde gemaakt.
In de open brief van Roy, mede-ondertekend door een twaalftal publieke figuren, wordt ertoe opgeroepen om Nasreen een "resident's permit or citizenship" te geven. Nu verblijft ze er als "guest". Ze wijzen er op dat India zichzelf voorstelt als een moderne democratie, terwijl er toenemende bedreigingen van het recht op vrije meningsuiting te noteren vallen. "We zijn het niet noodzakelijk eens met alles wat Nasreen heeft geschreven. Maar in een democratie moeten we haar recht verdedigen om te zeggen wat ze wil. Momenteel heeft New Delhi de World Book Fair te gast, maar toch zetten we schrijvers vast. Dat is bizar."
Nasreen leeft sinds 2000 in India maar is de voorbije zes maanden regelmatig belaagd door moslims, onder meer na de verschijning van haar autobiografie Dwi-Kandhita, waarin ze onder meer commentaar levert op de relaties van de profeet Mohammed met zijn twaalf vrouwen. Er ontstonden hevige rellen in haar woonplaats Kolkota en Nasreen moest onderduiken. Sindsdien verblijft ze onder 'virtueel' huisarrest op een onbekende locatie in Delhi, waar ze nagenoeg geen enkel contact heeft met de buitenwereld. De overheid beschouwt naar verluidt haar aanwezigheid als hinderlijk in een verkiezingsjaar waarin de moslimstem van grote tel is. Ook in het verleden is ze al vaak door moslims bekritiseerd en bedreigd voor haar denkbeelden over de islam. Ze moest destijds uiteindelijk haar thuisland Bangladesh ontvluchten en kreeg ook te maken met een fatwa.
Vorige maand ontving Nasreen samen met Ayaan Hirshi Ali de Prix Simone de Beauvoir pour la liberté des femmes. "Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken geeft me de toelating om de onderscheiding in Frankrijk op te halen, maar ik ben bang dat ze me bij mijn terugkeer niet meer in India zullen toelaten", zo zei Nasreen in een telefoongesprek aan de krant. Volgens moslims is het werkelijke probleem de "seksuele aard" van haar oeuvre. "Ze heeft de kans om in Londen of New York te gaan wonen. Waarom betaalt de Indiase regering zoveel geld om haar hier te houden?", zegt Zafarul-Islam-Kahn, verbonden aan de Milli Gazette, een invloedrijke krant van Indiase moslims. [foto Roy: Pradip Krishen - foto 2 Nasreen moet in augustus 2007 ontzet worden na een meeting in Hyderabad, foto AFP]

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home