dinsdag 15 januari 2008

Weense tentoonstelling over uitgever Kurt Wolff

In het Wiener Literaturhaus is een tentoonstelling over de legendarische Duitse uitgever Kurt Wolff (1887-1963) geopend. Kurt Wolff ging in 1908 voor Ernst Rowohlt werken en richtte in 1912 zijn eigen uitgeverij op. Bij zijn eerste auteurs waren Franz Werfel, Franz Kafka, Heinrich Mann, Georg Heym en Georg Trakl de opvallendste. Bij Wolff verschenen de verzamelde vertalingen van onder meer Zola, Tsjechov en Maupassant. Wolff verliet Duitsland in 1933 en woonde sinds 1941 in New York. Hij gaf er de sprookjes van Grimm uit en Dokter Zjivago van Pasternak. Hij schreef en kreeg duizenden brieven, van onder meer Thomas Mann, Herman Hesse en Gottfried Benn.
"Uitgever zijn is een mooi beroep, een enig beroep", schreef Wolff ooit, "daarbij hoort de moed om onbegaande wegen in te slaan. Daarbij hoort dat men zich niet alleen met de verkoopscijfers en de productiekosten bezighoudt. In het begin was er het woord, en niet het getal, en zo wens ik mijn jonge collega’s moed voor de toekomst."
De tentoonstelling in Wenen toont onder meer een briefkaart van Franz Kafka die het manuscript van zijn verhaal De strafkolonie begeleidde. Ook foto’s, manuscripten, eerste drukken en ontwerpen van onder meer Frans Masereel en Oskar Kokoschka zijn te bekijken. Wolff was een van de meest succesrijke uitgevers van het expressionisme maar, zoals het elke goede uitgever betaamt, liet hij ook wel eens een boek liggen. Zo liet Wolff een manuscript van ene James Joyce door zijn handen glippen, getiteld Ulysses.
Sinds 2000 bestaat in Leipzig ook de Kurt Wolff Stiftung, voor de ‘bevordering van een veelzijdig uitgeverij- en literatuurwezen’, die jaarlijks de Kurt Wolff Preiss toekent. In 2007 ging deze met 26.000 euro gedoteerde prijs naar de Frankfurtse literaire uitgeverij Stroemfeld Verlag.
Voor verslagen over de tentoonstelling zie Der Standard en de Wiener Zeitung. De catalogus Kurt Wolff. Ein Literat und Gentleman verscheen bij Weidle Verlag. [HC]

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home