dinsdag 1 januari 2008

Shortlist verkiezing 'beste buitenlandse boek aller tijden' bekend

Op basis van zowat 5.000 lezersstemmen is in Nederland de shortlist samengesteld van tien boeken die in aanmerking komen voor de titel 'beste buitenlandse fictieboek aller tijden'. De verkiezing is een initiatief van NPS en NRC-Handelsblad.
De lijst bestaat uit drie Engelse en twee Russische schrijver en verder een Franse, een Italiaanse, een Zweedse, een Colombiaanse en een Amerikaanse schrijver. Zeven boeken stammen uit de twintigste eeuw, drie uit de negentiende. De lijst, die ook opvallend Europees getint is, ziet er als volgt uit:
- Jane Austen, Pride and prejudice (1813) - Louis-Ferdinand Céline, Voyage au bout de la nuit (1932) - F.M. Dostojevski, De gebroeders Karamazov (1880) - Umberto Eco, De naam van de roos (1980) - Marianne Fredriksson, Anna, Hanna en Johanna (1996) - Gabriel García Márquez, Honderd jaar eenzaamheid (1967) - George Orwell, 1984 (1949) - Annie Proulx, Scheepsberichten (1993) - J.R.R. Tolkien, In de ban van de ring (1955) - L.N. Tolstoj, Oorlog en vrede (1869).
Naar verluidt stond Marquez' Liefde in tijden van cholera ook in de top tien, maar het reglement bepaalt dat schrijvers slechts met één boek op de shortlist vertegenwoordigd mogen zijn. Daardoor kwam Umberto Eco’s Naam van de Roos net in de top tien. Vielen nipt wel uit de boot: Het Proces van Franz Kafka en J.M. Coetzee’s In ongenade. Dat Annie Proulx en Marianne Fredriksson in de lijst opduiken is alvast ongewoon én het gevolg van een e-mailcampagne van uitgeverij De Geus, die de uitgever is van beide boeken, zo schrijft Literatuurplein. Niet voor te stellen dat zij beter zijn dan Flaubert, Stendhal, Proust, Scott Fitzgerald, Thomas Bernhard, Nabokov of Pirandello to name a few door het stempubliek over het hoofd geziene schrijvers. Vorig jaar mobiliseerde De Geus bij de verkiezing van 'het beste Nederlandse boek' ook al massaal stemmen voor Het huis van de moskee van Kader Abdolah, die toen op de tweede plaats eindigde na Harry Mulisch' De ontdekking van de hemel.
Vanaf nu kunnen de Nederlandse lezers opnieuw (gemotiveerd) stemmen, tot 1 maart. De laureaat wordt bekendgemaakt op maandag 10 maart tijdens het NPS-televisieprogramma De Avond van het Boek.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home