vrijdag 11 januari 2008

'Selexyz Dominicanen' in Maastricht mooiste boekhandel ter wereld, volgens 'The Guardian'

De Britse krant The Guardian pakt uit met een lijst van 10 favoriete boekhandels uit de gehele wereld. De Nederlandse boekhandel Boekhandel Selexyz Dominicanen in Maastricht prijkt verrassend bovenaan het lijstje. De in een 800 jaar oude kerk ondergebrachte boekhandel verwekt oh's en ah's bij journalist Sean Dodson. Er is sprake van "the most beautiful bookshop of all time" en hij spreekt van een "bookshop made in heaven." Dat de zaak echter pas open is net voor Kerstmis, is niet correct. Selexyz Dominicanen is al veel langer geopend. Qua boekenaanbod valt uit deze inderdaad bijzondere locatie nog wel meer te puren.
Ook België komt er niet bekaaid vanaf met een zesde plaats voor de fraaie kunstboekhandel Posada vlakbij het Centraal Station, die blijkbaar geprefereerd wordt boven het buitengewoon goed gesorteerde Tropismes in de Brusselse Prinsengalerij, zoals je had kunnen verwachten.
De lijst wordt verder aangevuld met El Ateneo in Buenos Aires (gebouwd in een oud theater), Livraria Lello in Porto, Secret Headquarters in Los Angeles, Borders in Glasgow, Scarthin Books in het Peak District, Pendulo in Mexico City, Keibunsya en Hatchards in Piccadilly (Londen). En waar blijven de Parijse boekhandels?

Labels:

3 Comments:

Blogger Riet Bots said...

De Maastrichter boekhandel is qua architectuur inderdaad indrukwekkend, maar qua aanbod scoren andere Selexyz-boekhandels, zoals Broese Kemink in Utrecht of Donner in Rotterdam, ook bij mij een stuk beter !

zaterdag, januari 12, 2008 10:12:00 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Jammer dat de winkel in Utrecht al jaren geen Kemink meer heet, nadat de fusie met Broese en Kemink er was, fuseerde de winkel met Wristers en werd het Broese Wristers. Die laatste naam ging er na een paar jaar af en ging de winkel door onder de naam Broese. Tegenwoordig heet de winkel selexyz broese (zonder hoofdletters!). Maar qua aanbod is deze winkel niet meer wat het was.

maandag, januari 21, 2008 10:24:00 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Volgens mij staan er in de oorspronkelijke lijst in The Guardian alleen maar boekwhandels waar Engelse boeken worden verkocht. Vandaar dat Franse winkels niet vermeld worden...

maandag, januari 28, 2008 2:10:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home