vrijdag 11 januari 2008

Peetvader van 'poésie sonore' Henri Chopin (85) overleden

Deze week raakte bekend dat de Franse avantgardische dichter en geluidsperformer Henri Chopin op 85-jarige leeftijd in Dereham (Groot-Brittannië) is overleden. Chopin wordt beschouwd als de uitvinder van wat hij zelf de 'poésie sonore' noemde: hij gebruikte bandrecorders, studiotechologie en gemanipuleerde geluiden van de menselijke stem in zijn gedichten. In 1957 verscheen Signes als resultaat van zijn doorgedreven experimenten met tape en stem. Vooral zijn tijdschrift Cinquième Saison en zijn revue OU maakten furore, waarin hij teksten, collages en audiovisuele uitgaves aan elkaar koppelde én onder meer William S. Burroughs onder dak nam. Chopin leunde nauw aan bij stromingen als het lettrisme en Fluxus. Hij was ook sterk beïnvloed door James Joyce, die Chopin via zijn vrouw had leren kennen. Hij co-regisseerde eveneens films als L'énergie du sommeil (1965). Bij UBUWEB kun je zijn manifest uit 1967 'Why I am The Author of Sound Poetry and Free Poetry' lezen, en een imposant geluids- en poëziearchief raadplegen.
Zie ook meer info bij het Klaraprogramma Mixtuur en dit mooie portret bij Brusselnieuws, naar aanleiding van een concert en eerbetoon van Henri Chopin in BOZAR op 15 december jl. Of het gebeuren uiteindelijk doorgang vond, is ons niet bekend. Ook Oorgetuige komt met een in memoriam en In Letterland had er eveneens oog voor.
EXTRA: Henri Chopin (die in zijn oude dagen kennelijk sterk op Paul Léautaud begon te lijken) in de weer met zijn taperecoders tijdens een optreden in Frankrijk in 2005, waarna hij een ongewone wall of sound optrekt. Niet voor gevoelige Eustachiusbuizen.

Labels: , ,

1 Comments:

Anonymous De Papieren Man said...

We ontvingen nog volgende reactie en getuigenis over het laatste Chopin-optreden van Kurt De Boodt:

"Het optreden in het Paleis voor Schone Kunsten vond wel degelijk plaats. Henri Chopin stond achter en op de scène scherp. Aan het slot verkondigde hij dat hij nog 16 jaar zou leven. Hij beloofde ook vlug naar België terug te komen. Aan ons land bewaarde hij de beste herinneringen, o.a. dankzij de contacten met Paul en Freddy De Vree, en Herman Sabbe. “Mij maak je niet wijs dat er zoiets als een ziel bestaat,” zei hij. Chopin geloofde enkel in het lichaam, maakte sonore poëzie met hart en… lijf. Met zijn adem, mond- en neusholte, ja, zelfs met de haartjes in zijn neus. En met de analoge hulp van micro, taperecorder, geluidsprekers. Aan het begin van zijn optreden gaf de taperecorder ogenschijnlijk de geest. Na wat gemopper van Chopin en een pijnlijke stilte kwam een BOZAR-technicus cooltjes het podium op, en kreeg met één duw of klop het ding weer aan de praat. Nu heeft het lichaam het laten afweten. Onwezenlijk. Als eerbetoon zetten we binnenkort professionele video-opnamen online van wat vreemd genoeg zijn laatste optreden is geworden."

zaterdag, januari 12, 2008 11:57:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home