vrijdag 4 januari 2008

Nieuwe Nederlandse uitgeverij spitst zich toe op boeken over 'literaire' Eerste Wereldoorlog

In Nederland is een nieuwe uitgeverij opgericht die zich uitsluitend gaat toeleggen op de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in literaire vorm, schrijft Boekblad. Dulce & Decorum is een initiatief van de 52-jarige leraar Fons Oltheten, die bekendstaat als een fervent verzamelaar van romans, verhalen en dagboeken omtrent de Eerste Wereldoorlog. Hij heeft steile ambities met zijn Bibliotheek van de Eerste Wereldoorlog, die ook een aparte vormgeving moet krijgen. Binnen tien jaar wil hij 60 à 70 titels op zijn conto hebben staan en op die manier de Eerste Wereldoorlog in tal van aspecten hebben bestreken. Het zal vooral om vertalingen gaan, gezien het immense reservoir aan literaire geschriften in het Engels, Frans en Duits over de Groote Oorlog. "De meeste van deze boeken werden namelijk nog niet in het Nederlands vertaald of zijn slechts in een oude vertaling, antiquarisch te verkrijgen", schrijft hij op de website van de uitgeverij.
De naam van de uitgeverij Dulce et decorum (Latijn voor 'zacht en eervol') putte hij uit een gedicht van de befaamde Engelse war poet Wilfred Owen. De maidenuitgave van de uitgeverij is Compagnie K van William March uit 1933. "Auteur William March, een veelgelauwerde oorlogsveteraan, beschreef in 113 veelal korte schetsen de wederwaardigheden van compagnie K - vanaf het moment van aanmelding en verscheping, de hemeltergende frontervaringen tot de terugkeer naar Amerika", aldus de aankondigingstekst. Op 17 februari wordt het boek voorgesteld bij boekhandel Praamstra in Deventer. Voorts staan in de steigers: Dalton Trumbo, Stiltewoorden (april 2008) en Paul Alverdes, Het Fluitersvertrek (juni 2008).
In Nederland is er al langer een specifieke literaire reeks waarin de neerslag van de oorlog aan bod komt, zij het dat die zich niet beperkt tot de Eerste Wereldoorlog. Bij uitgeverij De Arbeiderspers loopt de reeks Oorlogsdomein, waarin "tijdloze boeken over de oorlogservaring" verschijnen.

Labels:

1 Comments:

Blogger Pa said...

Even rechtzetten: "Dulce et decorum est pro patria mori" is van Horatius (Uit de oden, geloof ik). "Dulce et decorum " werd door Owens gebruikt als titel"

zaterdag, januari 05, 2008 9:14:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home