donderdag 24 januari 2008

Nieuw Frans tijdschrift 'XXI' kiest resoluut voor lange 'literaire' reportage

In Frankrijk liggen vrijwel tegelijkertijd twee bepaald ambitieuze magazines in de krantenkiosken. Naast de ongewone cover van 'XXI' kun je alvast niet kijken, met een Russische glittertiener behangen met persiflerende medailles. Maar binnenin overheerst het sérieux én het leescomfort in journalistieke reportages met een uitgesproken literaire inslag en een lange adem. Gesticht door Laurent Beccaria en Patrick de Saint-Exupéry wil het driemaandelijkse blad telkens 198 pagina's 'narrative writing' brengen, met oog voor stevig veldwerk én diepgang, zo signaleert Le Nouvel Observateur. In het eerste nummer veel Rusland met een dossier Le Dollar et le Marteau waarin een reportage van schrijver Emmanuel Carrère die twee weken doorbracht in het gezelschap van Edouard Limonov, de omstreden cultschrijver die vele watertjes doorzwom en sterke oppositie voert tegen president Poetin. Ook is er veel aandacht voor de vermoorde Russische journaliste Anna Politovskaïa en een erg beklijvende portfolio van de Belg en Magnumfotograaf Carl De Keyzer over de barre omstandigheden in de Siberische strafkolonies.
Ook voert XXI een speurtocht naar leven en werk van filosoof Michel Onfray en is er een interview met Bronislaw Geremek. Het nummer wordt afgesloten met een bijzondere strip van Jean-Philippe Stassen over de vluchtelingen die in Gibraltar aanspoelen. Het blad wekt nu al de nieuwsgierigheid op naar volgende nummers en ziet er binnenin slim vormgegeven uit. De inspiratie van Granta is eveneens zichtbaar. Bij Le Nouvel Observateur staat een interview met hoofdredacteur Laurent Beccaria. De stichters willen ook weerwerk bieden tegen de inperking van de "grands reportages" in dag- en weekblad. Le Nouvel Observateur spreekt van "extrême journalisme." XXI kost 15 euro per nummer. Hier kun je een promotiefilmpje bekijken voor XXI.
Voorts verscheen zopas ook het maidennummer van MOOK, een uitgave van de immer actieve Editions Autrement. MOOK, magazine in boekvorm, geeft de ruimte aan vernieuwers die "een andere wereld" ambiëren, en leunt aan bij het andersglobalisme. Het gaat op zoek naar "vernieuwers en ondernemers in de breedste zin, vormgevers van ideëen, emoties en waarden" uit diverse "cultuele, economische, technologische, literaire en wetenschappelijke sectoren." of: "Loin des héros" et des grandes causes médiatisées, le mook valorise ceux qui font discrètement bouger les lignes, ceux qui à petits pas font évoluer la société… et la vision que celle-ci a d’elle-même." Ook hier portretten, reportages, portfolios in een uitgekiende vormgeving én dezelfde prijs: 15 euro.
[ps Beide tijdschriften zijn alvast verkrijgbaar bij boekhandel Tropismes, Prinsengalerij, Brussel]

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home