woensdag 30 januari 2008

'Manifeste du Surréalisme' van André Breton wordt binnenkort geveild

Het veilinghuis Sotheby's maakte zopas het nieuws bekend dat op 21 mei in Parijs het eerste Manifeste du Surréalisme van André Breton (1896-1966) onder de hamer gaat. De Franse schrijver en kunstenaar Breton, groot orakel én vaak ook dwingeland van het surrealisme, publiceerde het geruchtmakende manifest van 21 pagina's in 1924. Deze versie is afkomstig uit de nalatenschap van de familie van Simone Collinet, Bretons eerste echtgenote. Kenners vermoeden dat de opbrengst van het stuk tussen de 300.000 en 500.000 euro kan belopen. Het wordt gezamenlijk aangeboden met acht andere manuscripten van Breton, waaronder dat van het volgens de "écriture automatique" geschreven Poisson soluble (uitgeverij Simon Kra in 1924) met 32 teksten, ook al geschat op 200 000 à 300 000 euro, zo meldt RTL-Info.
Het Manifeste du Surréalisme is trouwens rechtstreeks ontsproten aan Poisson soluble, waarvoor Breton het voorwoord op verzoek van de uitgever omwerkte tot het manifest. In NRC-Handelsblad zegt Jan H. Mysjkin, die heel wat surrealistische poëzie naar het Nederlands vertaalde, dat het belang van het manifest niet overschat moet worden: "De groep dichters [waaronder Paul Eluard, Benjamin Péret én Louis Aragon, nvDPM] was heel erg invloedrijk en het belang van de vijf jaargangen van hun tijdschrift La révolution surrealiste (1924-1929) is vergelijkbaar met Ulysses van Joyce. Maar van het manifest zijn nog meer versies verschenen.”
Het begrip 'surrealisme' werd omstreeks de Eerste Wereldoorlog gelanceerd door de dichter Guillaume Apollinaire. Dromen, het onderbewuste en het experiment stonden hoog aangeschreven, net als de 'écriture automatique'. Het manifest was in 2002 te bekijken op de expositie La révolution surréaliste in het Centre Pompidou. Momenteel is het te zien in Londen, in de aanloop naar de veiling, zie The Guardian. Men leze ook de commentaar van Pierre Assouline op zijn blog La république des livres.

Labels: , , ,

1 Comments:

Blogger Willem said...

Vandaag verkocht;

Lot Sold. Hammer Price with Buyer's Premium: 1,913,850 EUR

vrg. Willem den Broeder

www.surrealisme.nl

woensdag, mei 21, 2008 7:21:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home