zondag 27 januari 2008

Literaire zelfmoordenaars en drinkebroers in top tienlijstjes gevat

The Times tracteerde ons dit weekend op een lichtjes luguber presentje en goot tien befaamde literaire zelfmoorden in een handzaam lijstje. Het is een voorproefje uit een boek van Gary Lachman, één van de oprichters van rockgroep Blondie, die in The Dedalus Book of Literary Suicides: Dead Letters (dat op 7 februari 2008 uitkomt) literaire zelfmoorden verzamelde. De aankondigingszin van het boek is ongewild grappig: "Writers have been killing themselves for centuries."
Op 1 prijkt de Griekse filosoof Empedokles die van zichzelf vond dat hij goddelijk was én om die onsterfelijkheid te consaceren in de krater van de Etna zou zijn gedoken. De krater zou één van zijn schoenen weer uitgespuwd hebben. Op 2 staat Thomas Chatterton die zichzelf arsenicum toediende. Verder figureren Heinrich von Kleist (dubbelzelfmoord met zijn gemalin Henriette Vogel met de kogel), Gérard de Nerval (hing zichzelf op), Jack London (overdosis morfine), Virginia Woolf (verdrinking), Ernest Hemingway (kogel), Sylvia Plath (vergaste zichzelf in het fornuis), Anne Sexton (uitlaatgassen van een auto) en Yukio Mishima (harakiri) in het overzicht.
Lijstjesverslaafden kunnen overigens ook terecht bij Alternative Reel, dat onlangs een top tien van Drunk American Writers maakte. En hier lopen we - niet geheel verwonderlijk - Ernest Hemingway en Jack London opnieuw tegen het lijf. [foto Gérard de Nerval, door Nadar]

Labels: ,

1 Comments:

Blogger Jurgen Smit said...

Hoewel er altjd wel iets tegen lijstjes in valt te brengen, is deze toch zeer interessant te nomen, al was het enkel om het feit dat zowel Plath als Sexton erin opgenomen zijn, aangezien de laatste de eerste er altijd van beschuldigde haar zelfmoord te hebben gestolen. Van de week de laatste deur van Brouwers maar weer eens uit de kast halen.

dinsdag, januari 29, 2008 7:47:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home