woensdag 9 januari 2008

Jeroen Brouwers krijgt schadevergoeding van 6.000 euro in 'plagiaatzaak' De Standaard

Vandaag verscheen op de voorpagina van de krant De Standaard het vonnis waaruit blijkt dat Jeroen Brouwers in het gelijk is gesteld in de rechtszaak die hij destijds aanspande tegen de krant, na een plagiaatbeschuldiging in maart 2001. Brouwers is "onterecht" van plagiaat beschuldigd, zo oordeelde de rechter in maart 2007 al en krijgt 6.000 euro schadevergoeding.
Destijds stond half literair Vlaanderen op zijn achterste poten na de amper hard gemaakte beschuldiging van plagiaat die door Standaard der Letteren-chef Frank Albers en toenmalig DS-recensent Onno Blom in De Standaard werd gedaan, kort voor de uitreiking van De Gouden Uil (die toen naar Brouwers ging voor Geheime kamers).
In het artikel van 15 maart 2001 werd gesteld dat Brouwers het idee voor zijn roman Joris Ockeloen en het wachten geput zou hebben uit het manuscript van Dirk de Wittes nooit verschenen Dichotomie van een geboorte. Er werden ook een aantal andere beweringen gedaan over zijn Manteauperiode. Dirk de Witte was een minor writer die zwaar door Stig Dagerman was beïnvloed en later op gelijkaardige wijze zelfmoord pleegde. Brouwers was een tijdlang bevriend met hem en wijdde aan De Witte ook een hoofstuk in zijn zelfmoordboek De laatste deur. Literatuurhistorici en Brouwerskenners verwezen de opgeworpen plagiaatbewering vrijwel meteen naar het rijk der fabelen. Brouwers was ziedend. Hij ging meteen over tot juridische stappen.
Nu staat op de voorpagina te lezen: "Bij vonnis uitgesproken op 9 maart 2007 [...] werden journalist Frank Albers en de nv Vum samen veroordeeld in betaling aan de auteur Jeroen Brouwers van een vergoeding van 6.000 EUR omdat er op 15 maart 2001 op de voorpagina van deze krant een artikel werd gepubliceerd waarin in strijd met de waarheid geschreven werd dat Jeroen Brouwers in opspraak was omwille van plagiaat."
Frank Albers was op dat moment chef van De Standaard der Letteren en ondertekende in die hoedanigheid het artikel op de voorpagina over het plagiaat. Onno Blom schreef het uiteindelijke dossier. Albers is intussen al geruime tijd niet meer werkzaam bij De Standaard, Blom werd vervolgens uitgever én is nu als publicist bedrijvig. Hij is ook de biograaf van Jan Wolkers.
Naar verluidt had Brouwers zelf meer geld gevorderd, omdat hij door alle herrie en imagobeschadiging een jaar lang niet aan schrijven toekwam. Zie ook Boekblad.

Labels: ,

1 Comments:

Blogger Tim said...

'Meer geld vorderen'. Nou... Waar hebben we hem dat nog weten doen?

woensdag, januari 09, 2008 8:23:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home