dinsdag 8 januari 2008

François Nourissier stapt uit Goncourtjury

De 80-jarige Franse schrijver François Nourissier neemt ontslag uit de Goncourtjury, officieel vanwege "gezondheidsredenen", zo schrijft Le Monde. Nourissier, die een omvangrijk oeuvre op zijn naam heeft staan, was sinds 1977 lid van de Académie Goncourt, het tienkoppig gezelschap dat jaarlijks de Prix Goncourt toekent. Hij was er tussen 1996 en 2002 voorzitter van. Binnenkort zal de jury zijn opvolger aanduiden.
Op een woelige vergadering, aldus het boekenvakblad Livres-Hebdo, heeft de Académie ook nieuwe statuten aangenomen, met een aantal bijsturingen die in de lijn liggen van wat we in een eerder bericht al signaleerden. Vanwege de hoge ouderdom van de meeste juryleden is nu bepaald dat vanaf een zekere leeftijdsdrempel een jurylid automatisch overgaat naar het erelidmaatschap en dan geen stem meer heeft. Ook is vastgelegd dat enkel de op de vergaderingen aanwezige juryleden een geldige stem hebben bij de verkiezing van de laureaat en de 'shortlist' telkens zal gerespecteerd worden. De wijzigingen werden aangenomen met vijf stemmen tegen twee, Françoise Mallet-Joris en Michel Tournier stuurden hun kat...
Dit jaar ging de meest prestigieuze Franse literatuurprijs naar Gilles Leroy voor de roman Alabama Song, over het leven van Zelda Fitzgerald.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home