donderdag 24 januari 2008

Eerbetoon voor schrijfster Rita Demeester (1946-1993)

De Vlaamse schrijfster Rita Demeester (1946-1993) verwierf met haar door ziekte te vroeg afgebroken oeuvre een tijdlang een hoge reputatie, zeker als writer's writer. Op 29 januari 2008 is het vijftien jaar geleden dat ze overleed. Bij die gelegenheid brengt het Antwerpse literaire organisator Behoud de Begeerte het huldeprogramma 'Rita' met onder meer Kamiel Vanhole, Didi de Paris, Kristien Hemmerechts, Brigitte Raskin en Johan Vandenbroucke die over leven en werk zullen spreken.
Demeesters schrijverschap ontbrandde nadat ze werkloos was geworden en wegbezuinigd was uit het onderwijs. Ze debuteerde pas op haar veertigste, wat ze later als een voordeel beschouwde: "Ik geloof echt dat ik eenenveertig moest worden, werkloos, bevrijd van schreeuwende kinderen en beschikkend over een ruime werktafel, om tot schrijven te komen."
Haar eerste gedicht verscheen in 1986 in het literaire tijdschrift De Brakke Hond. Haar stijl is vaak omschreven als sober en de verhalen hadden een link met die van Raymond Carver: "schijnbaar plotloze verhalen" over schijnbaar banale levens, tranches de vie, "moten uit het lijf van het leven gesneden met alleen subtiele verwijzingen naar kop en staart". Haar werk omvat Krappe herinnering (1988), Stampvoeten in het donker (1989), Droomjager (1991) en Land van belofte (1994).
De hommage aan Demeester op 3 februari in de bibliotheek Permeke (11 uur) wordt gepresenteerd door Vitalski en gaat vergezeld van kamermuziek van Martin Jansen, Luc Degezelle en Robrecht Kessels. De toegang is gratis.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home