zaterdag 19 januari 2008

De 'beatific soul' van Jack Kerouac uiteengerafeld in New York

De vijftigste verjaardag van de verschijning van On the Road van Jack Kerouac in 2007 bracht de Beat Generation weer volop in the picture én heeft ook nog uitlopers tot in 2008. Nog tot 16 maart kun je in de New Yorkse Public Library naar Beatific Soul: Jack Kerouac on the Road, een tentoonsteling die we hier nog niet signaleerden én leven en werk van Jack Kerouac op diepgaand gedocumenteerde wijze verkent. Ze gaat ook in op zijn amalgaam van christelijke & boeddhistische spiritualiteit en zijn lastige verhouding met de Beat Generation. De expo puurt uit het Jack Kerouac Archive en toont diverse ongepubliceerde Kerouac-manuscripten, nota's, dagboeken, briefwisseling en schilderijen, evenals nooit eerder gepubliceerde foto's van Kerouac en zijn familie. Even opmerkelijk zijn het gedetailleerde 'fantasy baseball en horse racing' materiaal van Kerouac, zijn harmonica's en zijn 'railroad track lantern'.
Kernstuk van de tentoonstelling is de 'original scroll' van On the Road en diverse preliminaire versies van de tekst, evenals de latere aanpassingen. Ze wordt verder aangevuld met materiaal uit het William S. Burroughs Archive, met materiaal van beat poets als Allen Ginsberg, Gregory Corso, Gary Snyder, Lawrence Ferlinghetti en anderen. Wel uitkijken: de 'scroll' is slechts te zien tot 24 februari. De tentoonstellingscatalogus van de hand van Isaac Gewirtz, die dezer dagen ook in onze boekhandels opduikt, mag als een must have beschouwd worden voor de Kerouac-liefhebber.
Een beetje ondergesneeuwd geraakt in de stroom Kerouacboeken die het voorbije jaar het licht zagen maar beslist origineel van idee én uitvoering is ook De eenzame snelweg. In het spoor van Jack Kerouac van Auke Hulst en Raoul Deleo, verschenen bij Meulenhoff. Journalist-auteur Hulst ondernam de 'gedroomde reis door Amerika' van Kerouac en illustrator Deleo maakte tekeningen op een onafgebroken spoel van dertig meter, geïnspireerd op de 'scroll' van Kerouac. Spontaan tekenen stond bij Deleo voorop, Hulst noteerde zijn bevindingen zonder daarbij de tekeningen van Deleo onderweg te consulteren. Samen reden ze van New York naar San Francisco, 5.700 kilometer "op zoek naar Kerouac, Amerika en de vrijheid van de weg, langs metropolen en spookstadjes, dwars door het filmische land en de kronkelwegen van de geest". Toch lieten ze Kerouac' route "gaandeweg meer los" en volgden de loneliest road, Highway 50, die Kerouac niet nam. Zie voor meer Kerouac onze eerdere berichten hier en daar, over onder meer Beatland (De Bezige Bij) van Frank Albers, die Sal Paradise, de held van Kerouac uit On the Road, achterna reisde.
EXTRA: Een zeer hilarisch fragment uit The Steve Allen Show in 1959. Jack Kerouac vertelt over en leest voor uit On the Road, begeleid door loos pianogepingel.

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home