zondag 6 januari 2008

Archief van Norman Mailer geopend voor vorsers en publiek

Deze week is aan de University of Texas het archief van de op 10 november 2007 overleden Amerikaanse schrijver Norman Mailer (84) opengesteld voor het publiek. Het bevat geschriften uit zijn kinder- en jeugdjaren, een schat aan brieven aan collega-auteurs, foto's én ongepubliceerde kortverhalen, zo meldt The Guardian.
Mailer, tweevoudig Pulitzer Prize-laureaat en 'bad boy' van de Amerikaanse letteren, verkocht in 2005 voor 2,5 miljoen dollar zijn archief aan het Harry Ransom Humanities Research Center van de universiteit van Texas. Het ging om meer dan 1.000 dozen archiefmateriaal, afkomstig uit de periode 1930-2005. Archivarissen deden er twee jaar over om de Mailer-papieren te ontsluiten.
Onder het niet gepubliceerde materiaal bevinden zich toneelstukken, kortverhalen en de roman No Percentage, door Mailer geschreven tijdens zijn studentenjaren in Harvard. Er doken ook twee kortverhalen op uit Mailers kinderjaren: Adventures of Bob and Paul en The Martian Invasion, respectievelijk gepleegd op zijn 8ste en 11de.
In totaal heeft het Harry Ransom Centre nu ook 40 manuscripten van zijn boeken in zijn bezit én 40.000 brieven van en naar 3.500 correspondenten, waaronder familieleden, schrijvers en personaliteiten als Allen Ginsberg, Aldous Huxley, Joyce Carol Oates, Don DeLillo, Marilyn Monroe, Playboy-baas Hugh Hefner, Mohammed Ali en John Lennon. Uit de brieven komt ook de goede verstandhouding tussen Mailer en Truman Capote naar voren, ietwat verrassend omdat Mailer vaak beschuldigd werd van homofobie. Dat het archief zo gedetailleerd is en zelfs garagebonnetjes of lijsten met telefoonnummers omvat, is voor een groot stuk te danken aan Mailers moeder: "Zij hield alles bij, ze was overtuigd van zijn genie", aldus Thomas Stale, de directeur van het Harry Ransom Center. Hij vermoedt dat een pak studenten jaren zoet zijn met het schrijven van dissertaties die uit het archief putten. Zie ook achtergronden in The Times. [Norman Mailer tijdens zijn campagne in 1969 voor het burgemeesterschap van New York, foto Bob Peterson]

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home