woensdag 12 december 2007

Tv-serie 'In Europa' krijgt historisch tegengas

De op de gelijknamige bestseller van Geert Mak gebaseerde tv-reeks In Europa oogst gedetailleerde kritiek uit geschiedkundige hoek. Volgens een opiniestuk van historicus Willem Melching in de Volkskrant "barst" de serie van de fouten. “Maks analyses hebben geen enkele relatie met de huidige kennis en discussies in de geschiedwetenschap. (…) Op tal van momenten blijkt Mak niet op de hoogte van de stand van zaken in het vak. Hij komt niet veel verder dan het navertellen van al lang achterhaalde clichés.” Melching, die Nieuwste Geschiedenis doceert aan de Universiteit van Amsterdam, haalt ook enkele feitelijke onjuistheden aan in de eerste afleveringen van de reeks. Volgens Melching getuigt Maks visie op de Europese geschiedenis "van een totale minachting voor onze voorouders. [...] Mak beschouwt de vorige generaties Europeanen als een soort wilden. Naïef zijn ze, want ze springen in een vogelpak van de Eiffeltoren. En onberekenbaar, want ze beginnen zomaar oorlogen. En dom zijn ze ook. Mak zegt het aan het einde van de eerste uitzending tijdens een terugblik zelf: “Hoe konden de mensen toch zo stom zijn?” Door deze aanpak blijven de Europeanen schimmen in een rariteitenkabinet." aldus de fel van leer trekkende Melching, die blijkbaar verstoord is dat niet meer historici als adviseurs mochten fungeren.
Het bejubelde boek van Mak, intussen een steadyseller, is het resultaat van een reeks die hij voor die andere Nederlandse kwaliteitskrant, het NRC-Handelsblad, maakte. Op zijn website heeft Mak, die formeel niet voor de reeks verantwoordelijk is, al uitgebreid gereageerd ten faveure van de programmamakers. Hij wijt de kritiek ten dele aan naijver: "Op zo'n moment begint, volgens goed Nederlands gebruik, de heggenschaar te ratelen." De reeks is nog maar zes afleveringen ver, en veel van de kritiek van Melching, zo betoogt Mak, zal in komende episodes worden ondervangen. “Wat mijzelf betreft, je kunt veel over Jorwert, de Eeuw van mijn Vader en In Europa zeggen, maar niet dat mijn visie getuigt van 'een totale minachting voor onze voorouders'. Alweer: grootse meningen, maar waarschijnlijk nooit gelezen. [....] Het is en blijft knap werk, een oordeel vellen over een serie van 35 delen, op basis van anderhalve aflevering.” En Mak geeft toe dat Melching in bepaalde gevallen een punt heeft, al wil hij eerder spreken van spijkers op laag water. Zie ook Geschiedenis.nl
Voor wie zelf wil oordelen, de serie kan via VPRO.nl integraal worden bekeken. En vanaf midden januari 2008 zendt ook Canvas In Europa uit, zie dit eerdere DPM-bericht. (HC/DL - foto: een stukgelezen Geert Mak?)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home