zondag 23 december 2007

Pulitzer Prize-winnares Alice Walker doet archieven van de hand

Schrijvers die voor een aanzienlijke som geld hun archieven van de hand doen en onderbrengen bij onderzoeksinstellingen, universiteiten of bibliotheken: het is een bijzonder opvallende tendens in het bijna voorbije literaire jaar 2007. We berichtten zeer recent al over de archieven-Pinter en Handke. Nu blijkt ook dat de op dat vlak erg actieve Amerikaanse Emory University deze week de vrijwel integrale archieven heeft verworven van de schrijfster Alice Walker (63), die beroemd werd met haar boek The Color Purple (1982). Met die roman wasze in 1983 de eerste Amerikaans-Afrikaanse vrouw die de Pulitzer Prize op haar naam schreef. De roman kende een wereldwijd succes na de Spielbergverfilming in 1985.
Het archief van de geëngageerde Walker - liefst 122 dozen - omvat brieven van Nobelprijswinnares Toni Morrison, Gloria Steinem, Quincy Jones en Oprah Winfrey én zelfs een dichtbundel die ze op haar vijftiende neerpende: Poems of a Childhood Poetess, zo bericht de Atlanta Journal Constitution. Emory University spreekt van een "belangrijke aanwinst voor de collectie", maar wou niet vertellen welke geldsom ermee gemoeid was. Het kapitaalkrachtige Emory's Manuscript, Archive and Rare Book Library voert een bijzonder agressieve politiek inzake het verwerven van schrijversarchieven en zwaait regelmatig met het chequeboekje naar schrijvers of hun erfgenamen. Zo kwam het archief van dichter Ted Hughes voor 500.000 pond terecht bij Emory University én stond ook Salman Rushdie een groot deel van zijn papieren af, net als Nobelprijswinnaar Seamus Heaney.
Walker verantwoordde haar keuze voor Emory University vanwege de "lively, diverse, committed-to-human-growth atmosphere". Ook het feit dat de universiteit in de staat Georgia ligt, waar ze haar eerste 17 jaar doorbracht, speelde naar verluidt een rol. Walker schreef acht romans, vier poëziebundels en diverse nonfictieboeken, waarin de emancipatie van de zwarte vrouw een voornaam thema is. Zie meer details bij de Alice Walker Society.

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home