woensdag 12 december 2007

Popdiva Lily Allen gaat in literaire jury zetelen

Het populaire bubblegumzangeresje Lily Allen, die een wereldhit scoorde met 'Smile', wordt volgend jaar jurylid van de Britse Orange Broadband Prize for Fiction, zo melden BBC en The Guardian. De 22-jarige popdiva, die niet meteen als een boekenwurm door het leven gaat, vervoegt vijf vrouwelijke juryleden uit journalistiek en literatuur, die het beste boek van een vrouwelijke schrijfster met 30.000 pond mogen bekronen. Dat de keuze op haar is gevallen, vindt Allen "extreem eervol". Ze verklaarde wel "ietwat afgeschrikt [te zijn] door de opdracht." Allen - die in een eerste fase toch dertig boeken moet lezen - zou eerder wel laten blijken hebben dat ze interesse had in een literaire jurytaak. Eerder werd de Orangejury al bevolkt met politici, acteurs en fotomodellen en een zangeres: Suzanne Vega.
De shortlist van de prijs, die in 1996 in het leven is geroepen om het werk van vrouwelijke auteurs meer te promoten, wordt bekendgemaakt in april, de winnaar pas in juni 2008. De prijs ging eerder naar Zadie Smith en viel vorig jaar toe aan de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie.
De keuze voor Lily Allen past in een trend tot verdere popularisering van Britse boekenjury's in de hoop ook een jonger lezerspubliek aan te spreken. Eerder raakte bekend dat Blur-bassist Alex James zitting neemt in de jury van de prestigieuze Britse Costa Book Awards, de vroegere Whitbread Book Awards.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home