donderdag 13 december 2007

Parijse nationale bibliotheek toont haar geheime erotica

In Parijs zijn onlangs de poorten van de literaire hel opengegaan. Met de meteen spraakmakende tentoonstelling L'Enfer de la Bibliothèque. Eros au secret laat de Bibliothèque Nationale de France een onbeschaamde blik toe in de rijkelijk gevulde kluizen van haar erotica.
Sinds 1830 herbergt L'Enfer "de slechte boeken" die geacht werden de moraal naar de vaantjes te helpen, maar bibliofielen ijlkoorts bezorgden. De verzameling kreeg algauw een mythische status. Zowat 350 topstukken, waaronder libertijnse schotschriften, pornografische boeken, aangebrande prenten en foto's of daguerreotypes uit vervlogen eeuwen worden nu voor het eerst zonder schroom getoond. Natuurlijk zijn Pierre Louÿs, Alfred de Musset, Apollinaire, D.A.F. De Sade, Georges Bataille, Baudelaire, Pauline Réage, Pierre Guyotat en Jean Genet present en ook Félicien Rops, maar ook vroege erotische stomme filmpjes. De tentoonstelling is overigens verboden voor min zestienjarigen. Het wakkert de belangstelling voor deze Franse literaire peepshow enkel maar aan, en met succes, want de eerste dagen trok de tentoonstelling al 600 bezoekers per dag.
Literaire bestialiteiten, masochisme, scatologie en flagellatie vieren er hoogtij in vaak verbazende constellaties. Ook Japanse erotische prenten zijn goed vertegenwoordigd en er is zelfs een beeld te zien van Man Ray terwijl hij orale seks bedrijft. L'Enfer werd in het leven geroepen in 1830 en bevat intussen de uitmuntendste verzameling erotica van de wereld, met uitzondering van het Vaticaan (dat niet meteen geneigd is opendeurdag te houden). Officieel sloot L'Enfer in 1968 de poorten, maar vanaf 1983 werd de collectie opnieuw gespijsd met nieuw verworven erotische zeldzaamheden en hoogstandjes. Meer info via France 3 (met een beeldengalerij) en een dossier in Le Nouvel Observateur. Ook het nieuwe nummer van Magazine Littéraire is aan de tentoonstelling gewijd, die nog ruimhartig tot 2 maart 2008 te bezoeken is in de BNF. De catalogus kost 38 euro.

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home