woensdag 19 december 2007

Oostenrijkse nationale bibliotheek dokt veel geld voor Handke-archieven

De Oostenrijkse nationale bibliotheek (ÖNB) heeft voor liefst 500.000 euro een aanzienlijke lading archieven, manuscripten, nota's en werkmateriaal van de Oostenrijkse schrijver Peter Handke verworven, zo meldt AFP/TV5 Monde. De bibliotheek betrok de archivalia rechtstreeks van de in Frankrijk wonende schrijver. Het omvat vooral materiaal uit de voorbije 20 jaar met toneelstukken en manuscripten van boeken. De aanschaf werd door de Oostenrijkse minister van Cultuur tijdens een persconferentie omschreven als "een vorm van ondersteuning voor een grote Europese dichter". De bibliotheek hoopt de funderingen te leggen "voor het onderzoek naar het werk van Handke." Handke verklaarde in een videoboodschap lacherig dat hij gelukkig is dat zijn manuscripten nu in veilige handen zijn. De overdracht van de archieven gebeurde kennelijk al deze zomer in Chaville - alsof het om smokkelwaar ging - via twee stevige koffers en een reistas, aldus Die Presse.
Handke, die sinds 1991 nabij Parijs woont, werd in 1942 geboren in de provincie Karinthië in Zuid-Oostenrijk. Tot zijn bekendste werken behoren het toneelstuk Publikumsbeschimpfung en romans en verhalen als Die linkshändige Frau, Der kurze Brief zum langen Abschied en Die Angst des Tormanns beim Elfmeter. Ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag op 6 december jl. werd hij in Oostenrijk uitgebreid gehuldigd, maar plannen om naar Oostenrijk terug te keren heeft hij niet.
"In ieder geval is hij via zijn archieven teruggekeerd in Oostenrijk", zo zei de directrice van de Oostenrijkse nationale bibliotheek. Handke verwekte de voorbije jaren nogal wat controverse, onder meer door zijn verdediging van de vroegere Joegoslavische president Slobodan Milosevic. Hij was onder meer aanwezig bij de uitvaart van Milosevic en na enige provocerende uitspraken terzake besloot de Comédie Française Handkes toneelstukken in 2007 niet meer op het repertoire te plaatsen.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home