maandag 10 december 2007

Nederlandstalige literatuur maakt furore in Duitsland en VS

De Nederlandse literatuur in vertaling kan dezer dagen op ongewone belangstelling rekenen. Vooral in Duitsland buigen kwaliteitskranten zich over een aantal recente vertalingen. In de Oostenrijkse krant Der Standard wordt de nieuwe vertaling besproken van A.F.Th's roman Die Movo Tapes. “Van der Heijden, wellicht de meest ambitieuze en alleszins de meest krankzinnige van de hedendaagse Europese Großschriftsteller, is weer in zijn element. Hij vermengt hoge cultuur met hooliganisme, filosofische uitweidingen en buiten zijn oevers tredende beschrijvingen met een vreemde hang naar porno in het Holland van de jaren 1970.”
In de Frankfurter Allgemeine Zeitung van afgelopen zaterdag wordt dan weer Im Garten des Vaters gerecenseerd, de vertaling van de succesroman Knielen op een bed violen (2005) van Jan Siebelink. “Door het succes in Nederland werd Siebelink nu pas voor het eerst in het Duits vertaald, maar het loont zeer de moeite om nu met de bijna zestigjarige auteur kennis te maken” (aangestipt via het culturele e-magazine Perlentaucher.) Ook een vertaling van Remco Campert Das Herz aus Seide kreeg dit weekend een lovende bespreking, nu in de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung. Het boek, de vertaling van Het satijnen hart uit 2006, wordt er “verfrissend en inlevend” genoemd. Siebelinks en Camperts romans verschenen bij het in vertaalde Nederlandse literatuur gespecialiseerde Arche Verlag. Arche is ook de uitgever van Duitse vertalingen van boeken van Simon Vestdijk, Mensje van Keulen, Nicolaas Matsier, Helene Nolthenius, Willem van Toorn en F.B. Hotz. Van der Heijden werd uitgegeven bij Suhrkamp Verlag.
Als klap op de vuurpijl kreeg de Vlaamse schrijver en cognitief psycholoog Paul Verhaeghen voor de Engelse vertaling van zijn roman Omega Minor deze week grootscheepse aandacht en lof in het Amerikaanse weekblad Time. Het boek, in 2005 geshortlist voor de Gouden Uil, verscheen onlangs in vertaling bij de Dalkey Archive Press. (HC/DL, foto: A.F.Th.)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home