woensdag 5 december 2007

Integrale manuscript van 'De Grachtengordel' te koop

Het Leidse antiquariaat AioloZ biedt op zijn website het integrale manuscript van Geerten Meijsings sleutelroman De Grachtengordel (1992) aan. Dit boek, waarin Meijsing een vilein beeld schetste van kongsis, roddel en achterklap in de Amsterdamse literaire wereld, bood ook als literair gezelschapsspel uitgelezen vermaak: je kon raden wie precies achter de namen van de geviseerden verscholen zaten. Het nu voor 16.500 euro te koop aangeboden manuscript - drie folio cahiers in handschrift tezamen met het werkschema - telt bijna 600 pagina's en bevat ook aantekeningen, bijlagen en ingeplakte aanmoedigingen van de dochter van de schrijver: "Lieve papa, ik hoop dat je goed werkt. Laaten we hoopen dat de buurman niet komt".
Volgens AoioloZ zou het manuscript gelegenheid bieden om de gebeitelde standpunten over Meijsings roman te herzien. "Het schema maakt duidelijk dat aan dit werk dezelfde maniakale, classicistische en numerologische principes ten grondslag liggen als aan zijn vroegere romans. De drie delen zijn als groepen van drie geschreven, 96 units van 400 woorden of 12 hoofdstukken van 3200 woorden, dit alles in het handschrift nauwkeurig bijgehouden." Het geheel wordt gecompleteerd door een "zeer onthullende brief" aan Joost Zwagerman, die het boek zou geïnstigeerd hebben: "€œSchaamteloosheid is een schrijversdeugd en dat geldt vooral voor schaamte over iets jezelf betreffende: je moet in je eigen vlees durven snijden, je eigen bot kunnen afkrabben, zodat het zelfs bij de lezer pijn doet." Aioloz heeft tegelijkertijd een uitgebreide catalogus uitgebracht met parafernalia, brieven en ook het werkschema van De ongeschreven leer. Zopas verscheen bij uitgeverij Desolation Row ook een luxe-editie van Meijsings De scootermeisjes van Ortigia. Bij Balans kwam onlangs Meijsings nieuwe roman Siciliaanse vespers uit.
Zoals al eerder gemeld neemt Piet van Winden, eigenaar van AioloZ, binnenkort afscheid van het antiquarenvak, zie dit artikel van Herman Stevens uit HP/De Tijd.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home