vrijdag 7 december 2007

Hugo Claus en 'Het verdriet van België' worden grootscheeps gefêteerd

Begin 2008 mogen we ons verwachten aan een hernieuwde opstoot van Hugo Clausherdenkingen. Ditmaal wordt gevierd dat zijn roman Het verdriet van België 25 jaar eerder het licht zag. De Bezige Bij pakt uit met een verse gebonden heruitgave van dit epos over Louis Seynaeve en Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog, terwijl de Antwerpse literaire evenementenorganisator Behoud de Begeerte op 13 april een avond opzet omtrent Het verloren werk van Hugo Claus. Aanknopingspunt voor die avond is de anekdote dat tijdens een van Claus' talrijke verhuizingen een doos met manuscripten is verloren gegaan of werd gestolen. Men zal nu met behulp van een aantal schrijvers pogen een reconstructie te maken van dat verloren werk. Zijn romans De geruchten (1996) en Onvoltooid verleden (1998) krijgen dan weer een beurt van Guy Cassiers, samen met het theatergezelschap Olympique Dramatique, zo melden De Morgen en het VRT-nieuws. De voorstelling is in januari te zien bij Het Toneelhuis, dat het voorjaar 2008 ook al in het teken stelt van Claus.
Nog voor Het Toneelhuis in Antwerpen werkt Humo-journalist Mark Schaevers aan een theaterstuk, waarbij hij grondstof puurt uit de verzamelde interviews van Claus. Eerder stelde Schaevers het boek Groepsportret samen. Daarin weefde hij een vernuftig portret uit Claus' soms schijnbaar paradoxale interviews. Zijn huzarenarbeid moet uitmonden in de monoloog De versie Claus, die Schaevers schrijft voor Josse de Pauw. Claus zelf gaf naar verluidt zijn toestemming voor het project.
Ook in Leuven gaat het van activiteit bruisen rond eminentie Claus. Eveneens naar aanleiding van 25 jaar Het verdriet van België komt er op 16 februari 2008 in bibliotheek Tweebronnen een avondvullend programma met onder meer Guy Verhofstadt, Dimitri Verhulst, Mark Schaevers en VRT-journaliste Phara de Aguirre. Het boek zal er ook integraal voorgelezen worden, als startschot van het leesproject Leuven Leest, waarbij de Leuvenaars tot lezen worden aangezet.
Ten slotte mag nog het bibliofiele project rond Hugo Claus en Cees Nooteboom van Ergo Pers, De Slegte en Behoud de Begeerte niet onvermeld blijven. Op 16 december e.k. wordt in de Permeke Bibliotheek het boek Licht overal gepresenteerd. Voor dit boek werkten Hugo Claus en Cees Nooteboom, levenslang vrienden, voor het eerst samen. Cees Nooteboom schreef twaalf nieuwe gedichten, waarna Hugo Claus er vier etsen bijmaakte. [afbeelding: detail van ets Hugo Claus uit Licht overal]

Labels: , ,

1 Comments:

Anonymous gerrit six said...

Zaterdagavond iets moois meegemaakt in de schouwburg van Leuven. Een clausavond n.a.v. 25 jaar “Het verdriet van België”. vijfhonderd mensen denk ik die hun hart ophaalden aan een ‘memorial Hugo Claus’. Keurig aan mekaar gesproken door Phara de Aguirre en Mark Schaevers ( een pluim voor dat naadloos gespreksscenario!), een keur van gasten en voorlezers en gelardeerd met sprekende fragmenten uit het VRT-archief. Ach die nog altijd niet te tomen Simon Vinkenoog, charmante Barbara (de fee van Claus bij de Bezige Bij), soulmate Dimitri Verhulst (met een uitzinnig mooie column over de meester) en de twee uitzonderlijke voorlezers : Louis Tobback en Guy Verhofstadt (Louis, dat was gelezen man…). Ik vergeet even Antje Deboeck en Veerle, gade van de meester.

Dit ging over een boek en over een man, onze grootste levende schrijver. Een man met branie, intelligentie en bravoure die we , nu hij wegdeemstert bij leven, moeten blijven herinneren. Louis Seynave is onder ons. Misschien moet je een film als ‘This is Engeland’ zien om te beseffen dat Het verdriet een eeuwigdurend boek is niet zomaar een epoque-roman.

En van dit juweel van een avond nergens een echo op de VRT, radio of televisie of ben ik blind?

maandag, februari 18, 2008 5:35:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home