maandag 31 december 2007

'The Guardian' blikt vooruit naar boekenjaar 2008

De eindejaarslijstjes zijn stilaan uitgeput, de boekenblik kan alweer naar voren worden gericht. The Guardian maakt er alvast werk van en graaft in het in Groot-Brittannië op til zijnde boekenaanbod in 2008 inzake fictie, poëzie, wetenschap, biografie, geschiedenis en non-fictie. Talloze krenten bevinden zich in de pap.
Inzake romans en verhalen koestert de Britse krant hoge verwachtingen over Siri Hustvedt en haar nieuwe What I Loved with The Sorrows of An American (mei), over familiegeheimen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Zoe Heller komt in de loop van 2008 met The Believers. Reikhalzend wordt uitgekeken naar Salman Rushdie's nieuwe roman The Enchantress of Florence (april) die zich afspeelt aan het hof van een 16de-eeuwse mogol, waar een Florentijnse bezoeker hengelt naar de aandacht van de keizer. De schaduw van Jorge Luis Borges is niet veraf, zo schijnt het. Hanif Kureishi, een van die Britse schrijvers die zelden ontgoochelen, komt met de nieuwe roman Something to Tell You (maart). Het boek grijpt terug naar de jaren zeventig en het decor van zijn boek The Buddha of Suburbia. De verteller, een analist, blikt terug op de verwarrende en gewelddadige geëngageerde jaren waarin ook zijn eerste jeugdliefde zich voltrekt. Volgens The Guardian is Kureishi's "London landscape is a vivid kaleidoscope of larger-than-life characters". Ook de fans van Louis de Bernières kunnen hun borst natmaken. Hij blijft ditmaal in Londen voor A Partisan's Daughter (maart) waarin een relatie tussen een middelbare Engelsman en een jonge Servische vrouw, die over haar kleurrijke verleden vertelt, wordt geëvoceerd.
Booker Prize 2007-laureate Anne Enright komt met kortverhalen in Taking Pictures, vignetten over "women on the edge", desolaat maar tegelijk ook grappig. Van de in 2007 overleden Kurt Vonnegut verschijnt dan weer postuum de bundel Armageddon in Retrospect (mei), terwijl Gerard Woodward het semi-autobiografische en licht surrealistische Caravan Thieves (maart) publiceert. Voorts zitten romans in the pipeline van Peter Carey, Toby Litt, Will Self, Margaret Atwood en David Guterson. En 2008 wordt ook een Bondjaar met Sebastian Faulks die de Ian Flemingsage voortzet en in mei komt met zijn 007-verhaal: Devil May Care.
Bij de non-fictie en biografieën onthouden we The Second Plane (januari) van Martin Amis, zijn bundeling essays over de nasleep van 11 september: scherpgesneden journalistiek werk en non-fictie én Robert Fisks The Age of the Warrior. Opvallend veel boeken alweer over terreurdreigingen, bij de politieke en historische non-fictie. Peter Ackroyd vervolgt zijn hoogwaardige serie biografieën met eentje over Poe (februari), waarin hij onder meer onderzoekt hoe Poe's barre jeugd een invloed uitoefende op zijn verbeelding en tegelijk zijn invloed traceert op surrealisme en detectiveverhaal. J.G. Ballard ordent zijn herinneringen in Miracles of Life (februari) en Julian Barnes schrijft een onorthodoxe levensgeschiedenis in Not to Be Frightened Of (maart), met God, de dood en de kunsten in de hoofdrollen. Ook de Lage Landen vangen veel aandacht: Lisa Jardine brengt Going Dutch, een uit de kluiten gewassen boek dat het verband tussen "competition and assimilation" tussen England en de Nederlanden in de 17e eeuw beschouwt. En beslist iets om je op te verheugen is, na een flinke tijd van radiostilte, de terugkeer van Richard Holmes, bekend van Footsteps. In The Age of Wonder brengt hij het leven van wetenschappelijke pioniers als Humphry Davy en Michael Faraday in kaart. The Guardian heeft ook nog de boeken omtrent wetenschap in 2008 op een rijtje gezet in dit overzicht, evenals de cultureel-literaire non-fictie (met George Steiner en Alberto Manguel, wiens boek The Library at Night net uit is in Nederlandse vertaling), de te volgen debutanten en de poëziebundels. De komende dagen en weken presenteert De papieren man ook vooruitblikken naar het Franse en Nederlandse literaire boekenaanbod in 2008. [foto: de schrijfkamer van Hanif Kureishi, foto The Guardian + Martin Amis, doctor honoris causa aan de Universiteit van Ulster op 11 juli 2007]

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home