maandag 24 december 2007

'De Vliegeraar' rondt kaap van 1 miljoen verkochte exemplaren

De zegetocht van de roman De Vliegeraar (The Kite Runner) van de Afghaans-Amerikaanse auteur Khaled Hosseini gaat ongetemperd voort, zo melden Trouw en Tubantia. Luidens een persbericht van uitgeverij De Bezige Bij en filmdistributeur United Pictures International is het boek liefst méér dan één miljoen keer verkocht in Nederland, wat dan ook "een recordaantal" is. Sinds drie jaar prijkt De Vliegeraar onafgebroken in de bestsellertabellen. Ook de opvolger Duizend Schitterende Zonnen (zie dit bericht op Literatuurplein uit mei 2007), door de kritiek vrij matig ontvangen, scoort met intussen vijfhonderdduizend exemplaren bijzonder goed.
De Vliegeraar is een weerspiegeling van de turbulente geschiedenis van Afghanistan sinds 1980. Twee jongens met een uiteenlopende sociale en culturele achtergrond worden onafscheidelijke vrienden. Een brutale verkrachting en de inval van Sovjet-Russische troepen maken aan de kameraadschappelijkheid een einde. Het in roulatie komen op 10 januari van de verfilming van De Vliegeraar, reeds begeleid door twee nominaties voor de Golden Globes, zal de verkoop ongetwijfeld een nieuwe impuls geven. De verfilming liep enige vertraging op nadat drie acteurs en hun gezinnen in Afghanistan werden bedreigd, na opnames van een cruciale verkrachtingsscène. Hosseini geeft overigens tekst en uitleg over de zaak in een gesprek met The Guardian. Zie ook onze eerdere DPM-bijdragen over het Vliegeraar-fenomeen hier en daar.

Labels: , ,

1 Comments:

Blogger Achille van den Branden said...

Onbeleefd om bij dit bericht de aandacht op mezelf te richten, maar voor één keer kan ik niet aan de verleiding weerstaan.

Ook buiten het literaire om is er vanalles grondig mis met die vliegeraar:

http://achillevandenbranden.blogspot.com/2007/12/de-vliegeraar-khaled-hosseini.html

maandag, december 24, 2007 11:50:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home