vrijdag 28 december 2007

Commotie rond mogelijke verkoop zeldzaam Middelnederlands manuscript

Na de heisa rond het begin dit jaar aan de Koninklijke Bibliotheek verkochte Gruuthusehandschrift, is er in Vlaanderen opnieuw enige stennis aan het ontstaan over de verkoop van een hoogwaardig Middelnederlands handschrift, het Antifonarium Tsgrooten. Volgens het weekblad Knack "dreigt opnieuw een belangrijk manuscript uit Vlaanderen te verdwijnen" en wil "geen enkele Belgische culturele instelling het kopen."
Het manuscript Antfonarium Tsgrooten stamt uit omstreeks 1522 en is een voorbeeld van Brabantse kunst, gemaakt door Franciscus van Weert in opdracht van Antonius Tsgrooten, een abt van de abdij van Tongerlo. Onlangs zouden de eigenaars, de prinselijke familie De Mérode, het Antifonarium Tsgrooten hebben aangeboden aan Belgische culturele instituten voor 400.000 euro, waaronder ook de Koninklijke Albertinabibliotheek in Brussel. Knack schrijft dat twee gelijkaardige handschriften zich in de British Library bevinden en dat Belgische of Vlaamse instellingen nu dus de allerlaatste kans krijgen om een manuscript in dit genre te verwerven. Op internationale veilingen zou het manuscript veel hogere bedragen halen, zo wordt beweerd. Naar verluidt ligt het dossier al geruime tijd bij Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (Spirit) en als antwoord uitblijft, zou de familie het aanbieden bij Christie's.
Maar in De Morgen reageert minister Anciaux ontstemd over de Knack-berichtgeving: "Mijn administratie is al een tijd met dit dossier bezig, maar dit werk is nooit aan ons aangeboden." Raadgever Pascal Ennaert zegt wel dat het kabinet viavia op de hoogte was dat het manuscript zou verkocht worden. Anciaux wacht op een extern expertiseverslag over belang en waarde van het manuscript, waarna de Vlaamse overheid beslist of ze kandidaat-koper is. Ennaerts voegt eraan toe: "Wij vermoeden dat hier iemand een spel speelt om de verschillende geïnteresseerde partijen tege elkaar uit te spelen. De Koninklijke Bibliotheek Brussel is een federale instelling, en op deze manier denkt men de Vlaamse overheid onder druk te kunnen zetten." Intussen zou het dossier trouwens terug ter tafel komen te liggen bij de Brusselse KB, zie ook het vervolgbericht van Knack, met reactie van Anciaux en adviseur Ennaert.
In het gesprek met De Morgen komt Anciaux nog terug op de polemiek rond het Gruuthusemanuscript. Hem werd toen verweten onvoldoende inspanningen te hebben gedaan om dat manuscript in Vlaanderen te houden en er geen geld veil voor te hebben: "Men wil het maar niet begrijpen: het Gruuthusehandschrift ligt op de allerbeste plek. Het is niet naar het buitenland verdwenen, het is in ons taalgebied gebleven en dat is wat telt. Wij hebben zelfs betere contacten met de KB in Den Haag dan met die van Brussel. Het belangrijkste is dat dit soort manuscripten toegankelijk blijft en niet achter gesloten deuren verdwijnt in een privécollectie." Zie ook nog dit bericht over de zaak bij Le Soir, De Standaard en de Gazet van Antwerpen.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home