vrijdag 16 november 2007

Stijgende belangstelling voor 'aangeraakte' boeken

In 2001 verwekte Heather J. Jackson met haar boek 'Marginalia. Readers writing in Books eindelijk inventariserende aandacht voor het fenomeen lees- en gebruikerssporen en in de kantlijn gekribbelde commentaren in boeken, gemakshalve omschreven als marginalia. Zij vulde het boek in 2005 aan met Romantic Readers. The Evidence of Marginalia (2005). Sindsdien bespeurt men in de wereld van de antiquaren alleen maar meer aandacht voor deze 'aangeraakte' boeken. Jackson, specialist terzake, is volgende week vrijdag 23 november te gast op het colloquium Licht beduimeld... Lees- en gebruikerssporen in boeken, drukwerk en op Internet in Den Haag, waar het thema verder wordt uitgediept. Het colloquium wordt georganiseerd door de Nederlandse Boekhistorische Vereniging (NBV). Onder meer Wiel Kusters (Universiteit Maastricht) zal berichten over wat de kleurig gekafte bibliotheek van de dichter Pierre Kemp over diens dichterschap blootlegt en Dirk van Hulle (Universiteit van Antwerpen) gaat in op de potloodstreepjes en ezelsoren in Becketts bibliotheek. Hij onderzoekt het belang hiervan voor de studie naar de genese van zijn poëzie. Vroegere veilinghouder Bubb Kuyper komt praten over de invloed van gebruikerssporen op de waarde van boeken en kondigt "een kijkje in de keuken van een papieren veilingbedrijf" aan.
Aansluitend bij Licht beduimeld... zijn twee tentoonstellingen te zien over lees- en gebruikerssporen. De Koninklijke Bibliotheek toont een selectie van 'aangeraakte' handschriften en boeken uit haar collectie en op Boekgeschiedenis is binnenkort een virtuele tentoonstelling over hetzelfde thema te bekijken.
Ten slotte verschijnt dezer dagen bij uitgeverij Vantilt het boek De Kladbewaarders van Dirk Van Hulle, waarin de ontstaangeschiedenis van literaire teksten wordt gevolgd. Hij betrekt hierbij intensief het gebruik van aantekeningen in boeken, leesnotities, schetsen, kladjes, typoscripten en drukproeven. Onder meer "kladwerk" van Nederlandstalige schrijvers als Willem Elsschot, Cyriel Buysse, Raymond Brulez, Gerrit Achterberg en Ivo Michiels wordt afgewogen tegen een internationaal gezelschap van auteurs als Georg Christoph Lichtenberg, Thomas Jefferson, markies de Sade, Mary Shelley, Edgar Allan Poe, Joseph Conrad, James Joyce, Marcel Proust, Thomas Mann, Samuel Beckett, Toby Litt en Mark Z. Danielewski, aldus de aankondiging. Het boek bevat ook een cd waarop de ontstaansgeschiedenis van een verhaal van Elsschot wordt gereveleerd.

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home