zaterdag 24 november 2007

Papierman(d) - aflevering 36

Rubriek met verzameld leesvoer uit de binnen- en buitenlandse media:
**The Guardian is er vroeg bij met de eindejaarslijstjes: een driedelige serie Christmas' Books, waarin een puikje auteurs hun geliefkoosde boeken van het moment signaleren.
**Ook The New York Times wacht niet om zijn selectie uit het boekenaanbod 2007 te maken: de 100 notable books of the year.
**De brieven van Noël Coward verzameld en besproken in The New York Times: 'Sir Noël's epistles'.
**De rel rond het al dan niet vermeende racisme van de Britse schrijver Martin Amis na zijn uitlatingen over de islam blijft de pennen in beweging zetten. Christopher Hitchens neemt het op voor Amis. The Guardian bracht alle over- en weer gaande beschuldigingen onder op één webpagina. Zie ook eerdere DPM-berichten. The Guardian gunt ons intussen een blik in zijn schrijfkamer, zie hier. 'It's ideal, you can't hear the children and you can smoke.'
**De BBC reist het oeuvre van Gabriel Garcia Marquez achterna naar aanleiding van de verfilming van Liefde in tijden van cholera: Seeking Garcia Marquez magic in Colombia. Zie ook de trailer.
**The Book That Changed My Life: 71 Remarkable Writers Celebrate the Books That Matter Most to Them: bespreking op The Internet Review of Books.
**Een opslagplaats "that's being built to house the books and journals that no one wants", noodgedwongen warehouses voor weinig gelezen boeken: zie deze bevreemdende reportage in The Guardian.
**Met veel gedruis is de Kindle over ons neergedaald, Amazon.com's lang aangekondigde kwantumsprong vooruit naar een gebruiksvriendelijk e-book. 90.000 boeken worden downloadbaar, zie meer info bij De Morgen. Naast boeken zijn ook kranten en blogs in het aanbod voorradig: "Een opmerkelijk feit dat in de internetgemeenschap inmiddels al heel wat stof heeft doen opwaaien, is dat voor het lezen van de blogs betaald moet worden, ook al zijn deze blogs op het internet gratis te raadplegen." Er is veel scepticisme: "it's like a shard from the Space Shuttle with a Sinclair Spectrum built in" (The Bookseller). Anderen vinden de prijs hoog, liefst 399 euro. Stevig gestoffeerd dossier over de toekomst van het lezen en de impact van het e-book bij Nonfiction.fr.
**Het Parool bespreekt Oliver Sacks' nieuwste: Musicofilia: verhalen over muziek en het brein.
**In de Pléiade-reeks is het laatste deel Correspondance, tome V 1876-1880 van Gustave Flaubert verschenen. Mathieu Lindon schreef een beschouwing in Libération: Flaubert vous emmerde.
**De Dictionnaire de la pluie van Patrick Borman, besproken in L'Express.
**Vier reisreportages van Françoise Sagan, verenigd in het boekje Bonjour New-York, verschenen bij Editions de L'Herne; Recensie in L'Express: 'Françoise Sagan a des yeux magiques. Elle débusque le rire, l'ivresse, la vitesse.'
**Het Franse magazine Les Inrockuptibles bundelde in een hors-série een gigantisch aantal interviews uit zijn voorbije jaargangen, waarbij ook tal van diepgaande en vaak legendarische schrijversgesprekken zijn opgenomen. Niet te missen.
**Renate Dorrestein onderzocht tijdens gastcolleges met studenten het leesgedrag van mannen én vrouwen, zie haar conclusies in NRC-Handelsblad: "Mannen lezen niet alleen minder dan vrouwen, ze halen ook minder uit een boek."De schrijfster hield er een uitgebreide Verwey-lezing over.
**Een soort polyfonisch dagboek van een 'citator': journalist en Midden-Europa(ver-)kenner Piet De Moor laat bij Van Gennep Grimmig heden het licht zien, intussen gerecenseerd door De Volkskrant. Net als Koen Hilberdinks biografie van dichter Hans Lodeizen: 'Vrij in begeerte en liefde.'
**Salman Rushdie was te gast op Crossing Border in Den Haag en zo te lezen in bloedvorm. De NRC stuurde een verslaggeefster ter plaatse. Zij zag "een prikkelende stand up comedyshow tussen interviewer en schrijver". Rushdie: "Democratie is geen theekransje. Het is heel goed om rustig een debat te voeren. Ik ben ook een beschaafd iemand. Maar het is nog beter als je kan zeggen: ik ben bot, jij bent bot, laten we er vooral niet omheen draaien.” Rushdie's nieuwe roman The Enchantress of Florence verschijnt in de lente van 2008. Zie ook bij Vrij Nederland deze video-opname van Emile Fallaux' gesprek met Rushdie (een werkstuk van Wim de Bie's Bieslog).
**Eveneens bij Vrij Nederland online: Joost Zwagermans in memoriam van Norman Mailer. Het weekblad heeft deze week overigens een profielbijlage over Arnon Grunberg.

Labels: , , , , , , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home