zaterdag 3 november 2007

Papierman(d) - aflevering 34

Rubriek met literair leesvoer en nieuws uit de marge, geplukt uit de (inter-)nationale kranten- en weekbladen:
**Anthony Grafton in The New Yorker over de bibliotheken van vroeger en de digitale van nu: Adventures in wonderland. Zie ook het indrukwekkende overzicht van digitale bibliotheekarchieven.
**Blake Morrison in The Guardian over een nieuwe editie met brieven van de dichter Ted Hughes: 'More life than a woodfull-of-cats'.
**Richard Ford over het kortverhaal, in dezelfde krant: 'High-wire performers' en Julian Barnes over de Zwitserse schilder Félix Vallotton: 'Better with their clothes on', naar aanleiding van een tentoonstelling in Zürich. Volgens Barnes schilderde de nochtans zeer onderschatte Vallotton zelden voortreffelijke naakten.
**De nieuwe roman van Alice Sebold, The Almost Moon is uit. Portret van de Amerikaanse schrijfster van het succesvolle The Lovely Bones in The Independent.
**Een portret van Philip Gourevitch, opvolger van George Plimpton bij de legendarische Paris Review in The New York Observer.
**De wereldklassiekers in een comic stripjasje: uitgeverij Classical Comics krijgt er maar niet genoeg van, zie The Independent.
**Nog een bespreking van Marie Darrieussecqs roman Tom est mort in Le Figaro Littéraire.
**The Times Literary Supplement gaat op zoek naar nieuwlichters in de Franse literatuur en ziet heil in Clemence Boulouque, Vincent Delecroix, Louise Desbrusses, Eric Reinhardt en Olivia Rosenthal.
**Op het NRC-Boekenblog zijn interviews te beluisteren met Herman Franke, Miquel Bulnes en Tomas Lieske over hun nieuwe romans.
**Piet Gerbrandy in De Volkskrant over het Verzameld Dichtwerk van Karel van de Woestijne: 'De donzen val van klamme bloemen donzen" en Arjan Peters over de Nagelaten documenten van F. Bordewijk: 'Borst en rug geheel bedekt'.
**Bas Heijne in Trouw tijdens de interviewreeks De Tien Geboden: Ik houd mijn eigen zekerheden graag tegen het licht en in Vrij Nederland door Carel Peeters: De allure van het midden.
**De Brakke Hond neemt het onderzoek van het Vlaams Fonds voor de Letteren inzake 'literaire tijdschriften als kweekvijver' nauwgezet onder de loep, zie hier.
**Het gehypete De weg naar Mekka van tv-figuur en musicus Jan Leyers is uitverkocht op de Boekenbeurs. Gevolg: signeersessie afgelast.
**Twee boekengekken brengen hun geliefkoosde boekhandels doorheen Europa in kaart, zie deze Bookstore Guide (via de site Kimbooktu, gadgets for book lovers) [afbeelding: Félix Vallotton, La Paresse]

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home