dinsdag 27 november 2007

Norman Mailer postuum bekroond met Bad Sex Award

De onlangs op 84-jarige leeftijd overleden Amerikaanse auteur Norman Mailer heeft de niet erg gegeerde Bad Sex in Fiction Award toegekend gekregen, zo meldt BBC News. De prijs is een initiatief van het tijdschrift Literary Review en kiest de meest beroerde sekspassage uit de oogst van romans in 2007. Mailer wordt postuum 'beloond' voor een fragment uit zijn Hitlerroman The Castle and The Forest. Daarin wordt het mannelijke personage omschreven als “zacht als een bobijn van uitwerpselen". Maar het was vooral dit fragment dat in de smaak viel van de jury: "His mouth lathered with her sap, he turned around and embraced her face with all the passion of his own lips and face, ready at last to grind into her with the Hound, drive it into her piety."
Toch werd Mailer ook luidop geprezen voor de weelde van zijn literaire oeuvre. “We zijn er zeker van dat hij de prijs graag in ontvangst zou hebben genomen,” zeiden de juryleden. De uitreiking werd in Londen bijgewoond door een vierhonderdtal gasten die zich verkneukelden in de door actrices voorgelezen passages, zoals deze uit Ali Smith's roman Girl Meets Boy: "We were tangled in each other’s arms . . . Her hand opened me. Then her hand became a wing. Then everything about me became a wing . . . a bird that could sing Mozart." Ook Jeanette Winterson behoorde met een fragment vol mechanische seks uit The Stone Gods tot de genomineerden, Ian McEwan viel met een passage uit On Chesil Beach in de laatste schifting af. Ook The Guardian heeft een verslag en alle fragmenten op de shortlist.
De prijs, die dit jaar dus in de kast kan blijven, omvat een fles champagne en een beeld dat seks in de jaren vijftig verzinnebeeldt. Onder de eerdere laureaten bevinden zich Sebastian Faulks en Tom Wolfe. Zie ook ons vroegere bericht. [foto: Bob Daemrich]

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home