vrijdag 2 november 2007

Nieuwe Leeslijst moet 18-jarigen prikkelen

De Stichting Lezen heeft ter gelegenheid van de Boekenbeurs in Antwerpen een gloednieuwe Leeslijst voorgesteld. De lijst bevat twaalf titels, zowel oorspronkelijk Nederlandstalige
als internationale klassiekers, hedendaagse literatuur en poëzie. Ze is afgestemd op 17 - en 18 jarigen die een algemene opleiding volgen en moet ook hun leerkrachten laten warmlopen. De lijst maakt een paar eigenaardige keuzes - waarin nogal moeilijk een lijn valt te ontwaren - met onder meer AKO-laureaat Hans Münstermann, De bekoring, Elie Wiesel, Dageraad, Ramsey Nasr met Van de vijand en de muzikant, Jeanette Winterson met Zwaarte, Louis Couperus en Eline Vere, Louis Paul Boon met De kleine Eva uit de Kromme Bijlstraat, Meg Rosoff en Hoe ik nu leef, Jonathan Safran Foer met Alles is verlicht en Charles Dickens, Grote verwachtingen. De criteria van de selectiecommissie zijn vaag: "Om het praktisch te houden moesten de boeken vlot verkrijgbaar zijn in boekhandel en bibliotheek. Maar de meest belangrijke voorwaarde was wel: raakt dit boek ons?" Opmerkelijk is ook de aanwezigheid van het themanummer 'Veranderlijk' van het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn op de Leeslijst.

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous An Stessens said...

Beste Papieren Man,
zo gauw het besluit was genomen een leeslijst voor de 3de graad ASO samen te stellen, hebben we bij Stichting Lezen de eindtermen bekeken. Deze bleken erg vaag. Het komt er in grote lijnen op neer dat leerlingen bereid moeten zijn te lezen, teksten te interpreteren en te beoordelen.
Dit maakte de speeltuin voor ons uiteraard bijzonder groot. Om enig overzicht te bewaren, hebben we daarom categorieën vastgelegd waarin de boeken op de toekomstige lijst moesten passen. Uitgaande van de eindtermen, zou er plaats moeten zijn voor poëzie, voor cross-over, voor klassiekers (tot 1950), voor hedendaagse (1950-2000) en voor recente (2000-2007) literatuur - dit telkens zowel vertaald als oorspronkelijk Nederlandstalig. Bij de uiteindelijke keuze van de titels was, zoals u al aanhaalde, hét basiscriterium: zijn we zelf enthousiast over dit boek? Is er immers een beter wapen om iemand warm te maken voor literatuur dan enthousiasme?
Met dit alles in het achterhoofd is een groep van leerkrachten, literatuurstudenten en medewerkers van Stichting Lezen aan de slag gegaan. Er werd gelezen, gediscussieerd, nog meer gelezen, en uiteindelijk gekozen.
Deze Leeslijst is de eerste in wat een traditie moet worden. We leggen de lijst graag voor aan leerlingen en hun leerkrachten, en bij uitbreiding aan iedereen die op zoek is naar een goed boek. En we zijn benieuwd naar wat zij ervan vinden. Wat vindt u bijvoorbeeld zo eigenaardig aan de uiteindelijke keuze?

zaterdag, november 03, 2007 5:05:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home