vrijdag 23 november 2007

Marlene van Niekerk krijgt leerstoel aan Universiteit Utrecht

De bekende Zuid-Afrikaanse schrijfster Marlene van Niekerk (°1954) is zopas benoemd tot hoogleraar op de de Afrika Chair bij de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Het betreft een wisselleerstoel voor een academicus of schrijver uit de regio Zuidelijk Afrika. Van Niekerk krijgt als lesopdracht 'de positie van de roman en de romanschrijver in postapartheid Zuidelijk Afrika.'
Ze bekleedt de leerstoel tot maart 2008. In die periode is zij in Nederland op uitnodiging van het Fonds voor de Letteren en het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds in Amsterdam.
Van Niekerks oeuvre, is, aldus het persbericht van de universiteit, "gekleurd door een bemoeienis met machtsverhoudingen in privé- en publieke sferen in Zuid-Afrika." Ze maakte internationaal furore met de romans Triomf en Agaat, beide boeken werden ook bekroond. In het Nederlands verscheen bij Querido zopas Van Niekerks roman Memorandum. Querido kondigt, via een bericht in Boekblad, een verrassingsuitgave aan voor de schrijfster, ter gelegenheid van de benoeming. Zie ook dit gesprek van Kees 't Hart met Marlene van Niekerk op de Querido-website.

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home