vrijdag 23 november 2007

Koninklijke Bibliotheek: boeken kapot snijden om ze sneller te digitaliseren

Digitalisering van bibliotheekbestanden vergt dezer dagen offers die rechtgeaarde bibliofielen wel eens als een gruwel in de oren kunnen klinken. Zo koestert de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag nu het voornemen om historische boeken stuk te snijden om ze op die manier sneller en goedkoper te kunnen digitaliseren, zo meldt NRC-Handelsblad. Het plan is afkomstig van Hans Jansen, directeur Research & Development van de KB. Hij vindt dat nodig omdat de werken anders toch niet meer zullen geconsulteerd worden. "Het is nu al zo dat teksten die niet digitaal zijn, eigenlijk niet meer worden geraadpleegd."
Hij wijst erop dat de momenteel gebruikte digitaliseringstechnieken - blad per blad - te traag en te duur zijn. "Ik zie maar één oplossing: snijd de rug van de boeken af en haal ze als een stapeltje papier door de scanner. Het boek ben je kwijt, maar je hebt het wel gedigitaliseerd voor minder dan een tientje, in plaats van dertig tot 150 euro", zo luidt het doortastend.
Hij mikt vooral op de Nederlandse fictie- en non-fictietitels die tussen 1800 en 1950 zijn verschenen. Het gaat om vier- à vijfhonderdduizend boekwerken. Omdat er een overlapping is en er van diverse titels meerdere exemplaren beschikbaar zijn, blijft er steeds een origineel intact, zo betoogt Jansen. En bovendien: indien de bibliotheen de boeken op de oude manier zouden digitaliseren, dan lopen de kosten op tot 1 miljard euro. Op de door Jansen voorgestelde wijze zou dat 6 miljoen euro zijn. "En ach", zegt Jansen, "Een boek is ook maar een informatiedrager. Het gaat toch om de inhoud?" En: "Uiteindelijk vergaat papier." Zie meer achtergronden in de NRC-bijdrage Vernietig het boek, red de tekst.
De Koninklijke Bibliotheek gaat wél niet samenwerken met Google, wat bijvoorbeeld wel al in diverse bibliotheken in intense mate gebeurt in de VS, Groot-Brittannië en bij de Gentse Universiteitsbibliotheek. "Zo is het materiaal niet toegankelijk voor andere zoekmachines. En stel dat Google failliet gaat? Wij zijn de nationale bibliotheek, ons materiaal moet altijd toegankelijk blijven." Zie ook het Reformatorisch Dagblad. De Standaard der Letteren had vrijdag ook bijdragen over Google en de digitalisering, meer bepaald ook over hoe de samenwerking met de Gentse Universiteitsbibliotheek verloopt, zie hier. [foto KB, Frans Brokx]

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous Steven Van Ammel said...

Gruwel. Wat gebeurt er daarna met de ontzielde hoopjes papier? Een elastiekje erom en terug in de rekken? Of gelijk op de vuilnisbelt?

vrijdag, november 23, 2007 1:29:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home