donderdag 29 november 2007

Grootscheeps plan voor klassiekers uit Vlaamse en Nederlandse literatuur

Een aantal vooraanstaande literaire wetenschappelijke instellingen ontwikkelt in alle discretie een grootscheeps plan om een reeks van 64 klassiekers uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur uit te geven. Dat meldt het weekblad Knack op zijn website. Deze literaire canon, die vanaf 2008 tot 2016 zou verschijnen, moet een wetenschappelijk fundament krijgen, maar niettemin de gewone lezer en het onderwijs bedienen. Ook de Taalunie is betrokken partij en moet het fiat geven. Er is sprake van 16 miljoen euro. Over welke boeken in deze canon zullen worden opgenomen, bestaat nog bijlange geen uitsluitsel. Een nieuwe commissie, waarbij het Vlaams Fonds voor de Letteren wordt betrokken, moet de selectie verzorgen. Een uitgever, die via een openbare aanbesteding wordt aangewezen, zal verantwoordelijk zijn voor de uitgaven.
Waar Knack nu mee uitpakt, is al langer bekend én is minder geheim dan beweerd. Het is in wezen de hervorming van de Deltareeks, een reeks Nederlandstalige klassieken die momenteel wordt uitgegeven door het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds, maar geen verkoopsucces is. In De Volkskrant van 28 september stond al het bericht te lezen dat het opzet van de reeks wordt omgegooid. "Toekomstige delen zullen naast de wetenschappelijk editie een toegankelijke handelseditie krijgen, waarbij het werk in een literaire en cultuurhistorische context wordt geduid - pasklaar voor de literatuurles", schreef Aleid Truijens toen.
De opgelaaide discussie over de literaire canon zou aansluiten bij het eerder gevoerde debat over 'De canon van Nederland', na het werk van de zogenaamde Commissie-Van Oostrom én de lijst van 100 overleden klassieke Nederlandse en Vlaamse schrijvers die in het literair pantheon van het Letterkundig Museum in Den Haag worden opgenomen. Volgens Knack bestaat er nu een gedetailleerde discussienota waarin het plan al vergevorderde contouren heeft. Literair-wetenschappelijke instellingen als het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds, (NLPVF), het bestuur van de Stichting Nederlandse Literaire Klassieken (SNLK), het Huygens Instituut (HI) en het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (CTB) zijn betrokken partij.
Naar verluidt zijn de eerste reacties positief. Volgens Henk Pröpper, directeur van het NLPVF, zijn de plannen al goedgekeurd door het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en worden ze nu overgemaakt aan de Taalunie. "De ministers van Onderwijs en Cultuur van Vlaanderen en Nederland moeten nu de knoop doorhakken." De samenwerking tussen de Nederlandse en Vlaamse overheid is een conditio sine qua non voor het succes van de onderneming, zo wordt gezegd.
De kosten kunnen weleens een obstakel worden: 7,2 miljoen wordt gezocht voor editiewerk en de digitalisering, 4 miljoen is bestemd voor onderwijs, 3,2 miljoen voor marketing, 1,120 miljoen voor overhead en 480.000 miljoen voor handel. Dat budget wordt wel gespreid over acht jaar.
In het verleden zijn in Vlaanderen pogingen ondernomen om een reeks publieksvriendelijke klassieken te lanceren. De reeks 37 Vlaamse Klassieken van uitgeverij Houtekiet was geen succes en kreeg nogal wat wetenschappelijke tegenwind. De wereldklassiekers mogen evenwel de laatste tijd bij diverse uitgeverijen op grote aandacht rekenen: denk aan de De Twintigste Eeuw-reeksen van Atlas en de nieuwe Perpetuareeks van Athenaeum-Polak en Van Gennep. In het gisteren verschenen jaarboek Boek 07 van Knack staat een artikel over de klassieken. Later deze week komt De Papieren Man terug op dat jaarboek. [afbeelding: het Verzameld Dichtwerk van Karel van de Woestijne, verschenen bij Lannoo in de Delta-reeks]

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home