woensdag 21 november 2007

Genomineerd boek voor Costa Awards eerst door vijftien uitgevers geweigerd

In Groot-Brittannië zijn de 20 shortlistnominaties voor de Costa Book Awards bekendgemaakt. De Costa Award, voorheen bekend onder de naam Whitbread Prize, is een van de Britse literaire topprijzen, die de uiteindelijke laureaat 25.000 pond oplevert. Voorafgaand zijn er onderscheidingen in vijf categorieën: debuten, biografie, roman, poëzie en kinderliteratuur.
Groot was de consternatie toen bleek dat ook Catherine O'Flynn tot de genomineerden in de categorie debuten behoorde, zo meldt The Independent. Het boek What Was Lost van de vroegere postvrouw, is verschenen bij een kleine onafhankelijke uitgeverij, nadat het manuscript door 15 uitgevers was verworpen. O'Flynn, die ook werkte als leraar en ambtenaar, begon te schrijven tijdens lange werktijden in een shoppingcentrum. De plot draait rond een veiligheidsagent met een slaapstoornis die een zaak van kinderverdwijning probeert op te lossen nadat hij een spoor ontdekt op een camera. Het genomineerde boek "pulls the rug from under your feet from the very first page", aldus de jury. Volgens O'Flynn zette de algehele bizarre atmosfeer van het shoppingcentrum haar aan tot schrijven. Haar boek staat ook op de shortlist van de Guardian First Book Award. Het boek prijkte eveneens op de longlist van de Booker Prize en Orange Broadband Prize for Fiction. De andere nominaties in de categorie debuten voor de Costa Awards worden gedomineerd door schrijvers met een buitenlandse roots: Tahmima Anam met A Golden Age, Nikita Lalwani voor Gifted, Roma Tearne en Mosquito. The Guardian merkt op de shortlist voor de debutanten-Costa helemaal vrouwelijk is. Op de shortlist voor romans onder meer boeken van A.L. Kennedy, Neil Bartlett, Rupert Thomson en Rose Tremain.
De laureaten van de vijf categorieën worden bekendgemaakt op 3 januari 2008. Uit die boeken wordt dan de overall laureaat van de Costa gekozen op 22 januari 2008. Vorig jaar ging de prijs naar Stef Penney voor The Tenderness of Wolves.

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home