maandag 19 november 2007

Désanne van Brederode verrassende laureaat van Gerard Walschapprijs

De tweejaarlijkse Gerard Walschapprijs gaat eerder verrassend naar de Nederlandse schrijfster Désanne van Brederode (1970) voor haar roman Hart in hart. De prijs is bedoeld om jonge(re) schrijvers aan te moedigen die nog niet meer dan vier romans op hun conto hebben staan. De laureate mag een bedrag van 7500 euro mee naar huis nemen. Onder de acht genomineerden onder meer ook Yves Petry (De achterblijver) en Christaan Weijts (Art. 285b), die als grote kanshebbers golden én Peter Delpeut (Het vergeten seizoen), Vincent Overeem (Novembermeisjes) en Chika Unigwe (met De feniks).
Van Brederode, die filosofie studeerde en zichzelf katholiek noemt, debuteerde in 1994 met de roman Ave verum Corpus/Gegroet waarlijk lichaam. Later volgden onder meer de breedgeschouderde romans Mensen met een hobby en Het opstaan. De jury van de prijs (met Georges Wildemeersch als voorzitter en leden Elke Brems, Sophie Dewaele en Rob Schouten) noemde Hart in hart een boek ‘dat het straatrumoer en de actualiteit niet schuwt’ en spreekt van ‘prachtige scènes en scherpe observaties’. De Volkskrant – krant waarvoor ook Van Brederodes man Arjan Peters recenseert – had destijds zijn bedenkingen over ‘het ontbreken van een helder selectiecriterium voor de vele zijpaden die de schrijfster bewandelt’. Max Pam was in HP/De Tijd zelfs vrij genadeloos en sprak van een “ratjetoe zonder een strakke verhaallijn.” In Hart in hart passeren zowel Guantanamo Bay en Abu Graib, Fair Trade, kinderporno, de multiculturele samenleving en geloofskwesties de revue, om nog te zwijgen van liefde, overspel en verraad.
De Gerald Walschapprijs werd voor de vijfde keer uitgereikt. Van Brederode treedt als laureate in het spoor van Tom Naegels, Ilja Leonard Pfeijffer, Josse De Pauw en Erwin Mortier.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home