zaterdag 17 november 2007

Boekhandelaar van Kaboel bijt van zich af met repliek

Shah Mohammed Rais, de boekhandelaar van Kaboel, die de Noorse freelance journaliste Asne Seierstad inspireerde tot haar gelijknamige bestseller, heeft de auteur ervan beschuldigd een ernstig vertekend beeld te geven van de Afghaanse cultuur én zijn levensverhaal, zo meldt The Times. Shah Muhammad Rais heeft nu een repliek gegoten in een boek dat hij in zijn eigen boekhandel aan de man brengt. Hij is van oordeel dat Seierstad behoorlijk misbruik heeft gemaakt van zijn vertrouwen en zijn gastvrijheid. Seierstad verbleef in het huis van Reis, samen met twee vrouwen en zijn kinderen, vlak na de val van de Taliban. Haar belevenissen aldaar goot ze in boekvorm.
De boekhandelaar van Kaboel (2003) werd een internationaal verkoopsuccces en is in het Nederlands verschenen bij De Geus. Het boek zoomt in op de brutale mishandeling van Afghaanse vrouwen door hun echtgenoten en schetst het portret van een diep verscheurde man. De boekhandelaar bestierde zijn gezin op een tirannieke manier en verstootte zijn vrouw na 30 jaar om met een minderjarig meisje samen te gaan leven, aldus Seierstads versie van de feiten. Maar Rais heeft het door Seierstad geborstelde portret altijd furieus bestreden. In zijn nu verschenen boek stelt Rais dat Seierstad zijn gastvrijheid heeft misbruikt én dat ze leugens verspreidt over zijn familie. Bovendien schetst ze een "griezelig" vertekend beeld van de Afghaanse cultuur, poneert Rais. Ze beweert onder meer dat een eremoord binnen de familie werd toegedekt. Intussen zijn de twee betrokken vrouwen gevlucht naar Noorwegen waar ze politiek asiel hebben gekregen. Ook zijn kinderen verblijven daar. Volgens Rais was de vrees voor wraakneming van familieleden reëel na het boek van Seierstad.
Rais, wiens boekhandel in Kaboel geldt als een instituut dat alle politieke en oorlogsstormen wist te trotseren, is nu op zoek naar een Britse uitgever voor zijn repliek.
Rais belaagt overigens al een tijdje de Noorse schrijfster. Hij reist zelfs regelmatig af naar Noorwegen om haar integriteit in twijfel te trekken tijdens geëmotioneerde meetings. Rais zegt: "Ik zal nooit opgeven. Ik blijf op de bres staan voor de eer van mijn volk. Seierstad vertelt de rest van de wereld dat Afghanen barbaren zijn, maar ze was amper een paar weken in Kaboel. Ze heeft nooit echt moeite gedaan om onze cultuur te begrijpen."
Seierstad is niet van plan haar woorden terug te nemen. Ze werkt momenteel aan een tweede boek over haar periode in Bagdad. Over de aantijgingen van Rais is ze kort van stof: "Ik schrijf mijn boek, hij schreef het zijne. Dat is oké, de lezer kan nu zelf oordelen."

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous Manon said...

Heb het boek net gelezen en ben zeker benieuwd naar wat Rais te vertellen heeft.

dinsdag, februari 24, 2009 12:09:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home