vrijdag 23 november 2007

Bad Sex Award viseert Ian McEwan en Jeanette Winterson

In Groot-Brittannië zijn de nominaties bekendgemaakt voor de Bad Sex in Fiction award. De prijs bekroont telkens de beroerdste sekspassage uit de oogst romans van het voorbije jaar. Een paar grootheden zoals Ian McEwan, Jeanette Winterson en de onlangs overleden Norman Mailer behoren tot de pretendenten op deze niet erg begerenswaardige onderscheiding, die al aan zijn vijftiende editie toe is en een initiatief is van het magazine Literary Review.
Ian McEwan (foto 1) is genomineerd voor een fragment uit zijn wereldwijd geprezen roman On Chesil Beach, zo meldt The Guardian. Zoals bekend is een van de sleutelpassages van het boek de huwelijksnacht van een jong echtpaar vol remmingen. Ook de lesbische schrijfster Jeanette Winterson (foto 2) ontkomt niet aan de shortlist met een passage vol mechanische seks uit The Stone Gods, net als Ali Smith voor een seksueel esbattement uit Girl Meets Boy. Gary Shteyngart viel de jury op met deze beschrijving van een verovering, te lezen in zijn roman Absurdistan: "Her vagina was all that, as they say in the urban media - a powerful ethnic muscle scented by bitter melon, the breezes of the local sea, and the sweaty needs of a tiny nation trying to breed itself into a future." Norman Mailer duikt op met een fragment uit zijn laatste roman The Castle in The Forest. Daarin wordt het mannelijke hoofdpersonage Hound omschreven als "soft as a coil of excrement".
Verder komt een passage in aanmerking uit Christopher Rush's levensbeschrijving van Shakespeare in zijn "eigen woorden", waarin Shakespeare van bil gaat met zijn veronderstelde vrouw Anne Hathaway.
De prijs wil, aldus de organisatoren, "de aandacht vestigen op het smakeloze, wrede en vaak functieloze en overbodige gebruik van seksuele beschrijvingen in de moderne roman én dat ook ontmoedigen." De laureaat ontvangt zijn eerbetoon op 27 november in the In&Out Club in Londen, als hij of zij tenminste opduikt. De prijs omvat een fles champagne en een beeldje dat seks in de jaren vijftig moet verbeelden. In 2005 kwam Tom Wolfe verrassend wél zijn prijs ophalen. Vorig jaar ging de Bad Sex in Fiction Award naar debutant Ian Hollingshead, die zijn prijs toen ontving uit handen van Courtney Love.

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home