dinsdag 13 november 2007

AntiqBook krijgt boekenantiquaren aan de praat

Schaars zijn ze, de bibliofielen die nog nooit een boek via AntiqBook hebben aangeschaft. "De Europese site voor antiquarische en tweedehandsboeken", zoals ze zichzelf droogweg noemt, doet de laatste tijd ferme inspanningen om ook het informatieve gedeelte van zijn sobere webhonk uit te breiden. Beslist de moeite waard is de blik in de interne keuken van Nederlandse (en ook Vlaamse) boekenantiquaren, die ons gegund wordt via aangename interviews van Vincent van de Vrede. Hij voert diepgaande gesprekken over de handel in boeken met befaamde aan AntiqBook deelnemende antiquaren als Boek en Glas, Fokas Holthuis en Gert Jan Bestebreurtje, maar laat ook zijn licht schijnen over niche-antiquariaten of nieuwelingen in het vak. Uiteindelijk komt in de interviews telkens de passie bovendrijven, ondanks de druk op de sector: "Een heerlijke manier om je brood te verdienen", zegt Peet Veerbeek van Utz bijvoorbeeld, terwijl anderen gewagen van "het mooiste vak dat er is." Uiteraard gaat het regelmatig over de manier waarop internet het tweedehandscircuit een andere gedaante heeft gegeven. Paul Snijders van Paulbooks in Den Haag zegt daarover: "De komst van internet heeft een markt gebracht die altijd open is en meer boekhandelaren verenigt dan de grootste beurs of markt. Mede door de opkomst van deze 24-uurs markt is de handel commerciëler geworden. Maar of dat nou erg is? Ik vind van niet. Prijzen van boeken die twintig keer voorkomen zijn omlaag gegaan, maar zeldzame boeken worden duurder. Het mes snijdt aan twee kanten."
AntiqBook komt zijn bibliofiele gebruikers nog meer tegemoet met bijdragen over een aantal vermaarde literaire reeksen. Menno Voskuil schrijft zo bijvoorbeeld over de Literaire Pockets van De Bezige Bij tussen 1957 en 1966, met veel covers van Karel Beunis, over de Literaire Reuzenpocket van diezelfde Bezige Bij of over de Witte Olifantreeks van uitgeverij Van Oorschot (1959-1970).
In een handomdraai vind je de ligging van elk antiquariaat terug via de kaart van Boek&Boek.
Ook links naar Nederlandse tijdschriften over boeken, boekenblogs en een bio- en bibliografie literatuur met "een uitdijende lijst met korte biografieën van Nederlandstalige auteurs en een lijst met hun werken die zo compleet mogelijk is" zetten de verzamelaar telkens op weg.

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home