donderdag 29 november 2007

Antilliaanse schrijver Boeli van Leeuwen (85) gestorven

De Nederlands-Antilliaanse schrijver Boeli van Leeuwen is gisteren na een kort ziekbed overleden op het eiland Curaçao, zo melden NRC-Handelsblad en de Radio Nederland Wereldomroep. Hij wordt samen met Tip Marugg gerekend tot de groten van de Antilliaanse letteren.
Van Leeuwen begon te schrijven aan het eind van de jaren veertig, toen hij - na een verblijf in Nederland - terug op Curaçao ging wonen en in dienst van Shell als jurist werkte. In 1960 maakte hij furore met zijn debuut De rots der struikeling, waarin een sfeer van bedwelming en ontbinding allesoverheersend was. Daarin was het personage Lejeune op zoek naar een onvindbare god. Het boek werd onderscheiden met de Vijverbergprijs (nu de Bordewijkprijs). Wel vaker maakte van Leeuwen in zijn werk een amalgaam van Europese literaire voorbeelden en de Latijns-Amerikaanse mystiek. Vervolgens publiceerde hij Een vreemdeling op aarde (1963) en De eerste Adam (1966). De hoofdpersonages voelen zich ontworteld en zitten gevangen tussen geloofsgeboden en de moderne samenleving. Van Leeuwen werd in Nederland én de Antillen geprezen voor zijn beeldende stijl en stond bekend voor zijn engagement als onrechtbestrijder.
Later volgde de compacte roman Een vader, een zoon (1978) over een generatieconflict en tien jaar later Schilden van Leem. Als zijn meesterwerk geldt Het teken van Jona (1988) over een ouder wordende schrijver-'straatfilosoof' op een eiland aan de rand van Latijns-Amerika.
Van Leeuwen kreeg onlangs nog een eregeld van 15.000 euro van het Nederlandse Fonds voor de Letteren als oeuvre-onderscheiding. Van Leeuwen zag in zijn nadagen het Nederlands als literaire taal langzaam verdwijnen op de Antillen, want het Papiamento kreeg er de bovenhand. Op het laatst was van Leeuwen fel afgetakeld. Uit het in memoriam van Jos de Roo blijkt dat Van Leeuwen het daar zeer moeilijk mee had: "Wie zou niet bang zijn voor de dood? [..] Wie zou niet bang zijn voor de aftakeling van het lichaam? Jonge mensen denken dat ze het eeuwige leven hebben, maar wie ouder wordt, krijgt de angst dat zijn penis een dood slangetje tussen zijn benen wordt." In De Volkskrant brengt Tommy Wieringa een hommage: "Ik blijf net zo lang staan tot ik omval." Zie uiteraard ook meer info over Boeli van Leeuwen in de DBNL-databank en dit bericht in De Telegraaf.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home